Сьогодні Петрові Петровичу Толочку — 65
У народного депутата, академіка НАН України Петра Толочка чимало звань і посад: лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, перший лауреат премії імені М. Грушевського, член-кореспондент Центрального німецького інституту археології, голова Національного комітету візантологів тощо. Та передусім він відомий ретельним дослідженням історії київських земель аж до витоків державності. Своєрідний підсумок роботи археолога — монографія «Від Русі до України».
Народився Петро Толочко в давньому козацькому селі на Переяславщині. 1955 року почав навчатися на історико-філософському факультеті Київського університету. 1958-го потрапив на розкопки давньоруського Любеча, якими керував академік Рибаков. «Рибаков, — згадує нині вчений, — на диво талановита і неординарна особистість, і він був причиною обрання мною фаху».
Доробок П. Толочка — майже 300 наукових праць, серед них 14 монографій: «Історична географія Стародавнього Києва», «Киев и Киевская земля в период феодальной раздробленности», «Древнерусский феодальный город» тощо. Окрім розділів у фундаментальних працях «Історія Української РСР» та «Історія Києва», перу Петра Петровича належать ще майже 200 науково-популярних та публіцистичних праць.