Проект програми діяльності Кабінету Міністрів під назвою «Відкритість, дієвість, результативність» відповідає перспективним завданням, які визначив Президент, і збігається з основними напрямами роботи парламенту. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на засіданні уряду, в якому взяли участь голови парламентських комітетів, фракцій та груп і керівники обласних держадміністрацій.
Прем’єр-міністр України Віктор Янукович назвав головним завданням уряду створення таких умов, щоб «кожна українська родина реально відчула позитивні результати зростання своїх доходів, отримання якісних послуг медицини, освіти та житлово-комунального господарства». Насамперед, за його словами, треба підвищити заробітну плату освітянам, працівникам охорони здоров’я і культури, підтримати найвразливіші верстви населення — інвалідів, пенсіонерів, малозабезпечені сім’ї. 
Цього року уряд планує збільшити ВВП на 5—6 відсотків і майже на вісім — наступного, що стимулюватиме підвищення заробітної плати в 2003—2004 роках на 12—15 відсотків. Про це повідомив Перший віце-прем’єр міністр Микола Азаров. За його словами, буде впроваджено порядок кредитування місцевих бюджетів і механізм відповідальності місцевих органів влади за ці кредити. Крім того, Кабмін планує привести у відповідність до норм і стандартів СОТ систем субсидування й підтримки сільськогосподарських товаровиробників, а також поетапно зменшити податок на додану вартість — до 15 відсотків, податок на доходи — до 20. 
Віце-прем’єр міністр Дмитро Табачник зупинився на трьох, на його думку, найголовніших конкретних кроках: поетапне підвищення рівня заробітної плати до 25 відсотків, наближення її до розміру прожиткового мінімуму та запровадження механізму компенсації грошових доходів населення у разі невчасного їх одержання. За його словами, буде підвищено соціальний захист працівників вугільних підприємств.
Прем’єр-міністр доручив членам уряду розпочати роботу з комітетами та фракціями Верховної Ради з доопрацювання Програми діяльності уряду. І пообіцяв, що КМ разом з парламентом та регіонами запровадить громадський контроль за видатками бюджетів усіх рівнів.