ЗАЯВА парламентської фракції Соціалістичної партії України з приводу фактичного знищення сільської поштової мережі  
Правлячий в Україні режим, послідовно розвалюючи аграрне виробництво і сільську інфраструктуру, зробив ще один крок до загострення соціальної і моральної ситуації на селі. Досі він закривав дільничні лікарні і фельдшерсько-акушерські пункти, школи, побутові майстерні, дитячі садки, будинки ветеранів, клуби, бібліотеки, автобусні маршрути, тепер дійшла черга до поштових відділень. Під приводом їх нерентабельності у багатьох селах поштові відділення закривають, а там, де вони збереглися, з цього року Держкомітет зв’язку перевів їх на три робочі дні на тиждень. Відтепер доставка газет, листів, телеграм здійснюється у вівторок, четвер і суботу. Газети приходять до селян на другий, третій день, це породжує плутанину з доставкою, ускладнює її, а листи до рідних ідуть довше, ніж 200 років тому в царській Росії.
Серед працівників сільських відділень зв’язку і серед селян новація державного монопольного поштового відомства зустріла глибоке обурення. Жителі села позбавлені можливості оперативно скористатися послугами поштового і телефонного зв’язку. Листоношам скоротили робочий час і зарплату, але навантаження на них не зменшилося. Адже пошта останніми роками в умовах розпаду мережі споживчої кооперації постачала людям похилого віку та хворим товари першої необхідності — мило, сіль, сірники, пральні порошки. Тож тепер листоноші, які багато років віддали нелегкій професії, кидають роботу і поповнюють армію безробітних. У багатьох поштових відділеннях люди змушені самі забирати пошту, а оскільки вони тепер обслуговують кілька сіл, листи і газети лежать без руху тижнями.
Ускладнилася доставка пенсій літнім людям. Незважаючи на ухвалу Конституційного Суду в червні 2001 року, поштове відомство пішло на порушення Закону України «Про поштовий зв’язок» і по суті силоміць хоче перевести пенсіонерів на обслуговування банками, мережа яких віддалена від сільських населених пунктів.
Фракція Соціалістичної партії України розцінює таке рішення Держкомзв’язку як свідоме посягання влади на права і свободи громадян України, яке має на меті деструкцію корінного укладу життя українського села і дестабілізацію соціального миру в Україні, перетворення села на зону для другорядних громадян держави. Ініціатори таких нововведень не можуть не розуміти, який згубний вплив вони матимуть на моральну і демографічну ситуацію, в яке принизливе становище кидають мільйони людей.
Депутати-соціалісти від імені мільйонів своїх виборців на селі вимагають від Президента і уряду негайно зупинити розвал сільської поштової мережі, взяти на себе відповідальність за відновлення діяльності відділень зв’язку на основі відповідного закону і за графіком, за яким працюють поштові відділення в містах і районних центрах. Держава, в якій ще недавно московські й київські видання доставляли на село в день їх виходу, не може і не має права повертати своїх громадян на два століття назад, у часи перевезень пошти кіньми та волами. Ганебне рішення поштового відомства має бути відмінене, а його ініціатори — покарані як такі, що скомпрометували добре ім’я України перед її народом. Цей інцидент повинен послужити уроком для всіх, хто глумиться із села і селян, уготувавши їм долю пасинків у рідній державі.
Олександр МОРОЗ, голова фракції.