Ранкове і денне засідання 20 лютого
У порядку денному — майже 90 проектів законів і постанов, з яких треба було визначитися парламентаріям. Зокрема, два десятки питань — для включення до порядку денного.
Засідання було врожайне на постанови про парламентські слухання — їх прийнято чотири. Наприклад, «Про україно-російські відносини: їх сучасний стан і перспективи» — вирішено провести 10 червня. Цього самого дня, згідно з прийнятою вчора постановою, відбудеться день уряду України, на якому буде заслухано інформацію Кабінету Міністрів про хід виконання договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією. Це, на думку народних депутатів, сприятиме глибшому обговоренню питання.
Дискусію спричинив проект постанови про проведення слухань з підготовки до вступу України до Світової організації торгівлі. Аргумент противників вступу до СОТ переважила думка: від того, що послухаємо, нічого не втратимо, а обговорення дасть змогу глибше вникнути в різні грані проблеми.
Парламентські слухання передбачено провести також на такі теми — фінанси і банківська діяльність: сучасний стан та перспектива розвитку і проблемні питання розвитку підприємництва в Україні.
Ухвалено низку законів, що стосуються економічної тематики. Зокрема, внесено зміни в порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами, до Цивільно-процесуального кодексу України у зв’язку з прийняттям закону про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів. Прийнято закон про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання; внесено зміни до закону про колективні сільськогосподарські підприємства — зміни стосуються майнових паїв. Активно обговорювався також закон про списання та реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію. Як зазначали народні депутати, історія цього законопроекту занадто довга, тому відступати немає куди. Тим паче що парламентарії пішли назустріч уряду. Зрештою, закон прийнято в новій редакції.
Своєрідною сенсацією засідання стало подолання парламентом президентського вето, що послаблює податковий прес в українській книговидавничій справі. Отож, шановні акули пера, пишіть книжки.
Власну, відмінну від глави держави, позицію парламент продемонстрував і після перерви. Зокрема, Верховна Рада 306 голосами подолала вето Президента на закон, що забороняє брати плату за вхідні телефонні дзвінки. А не подолавши президентське вето на закон про посекундну тарифікацію телефонних розмов, парламент дружно (402 голоси «за») прийняв закон у новій редакції, що передбачає сплату за повну одиницю виміру телефонних розмов (і секундну, і похвилинну, і менше секунди). Вето на ще один закон — стосовно заборони переривати анонсами і рекламою теле- і художні фільми — подолати не вдалося. Водночас парламентарії не підтримали і уточнювальної пропозиції глави держави переривати показ фільмів не частіше, як кожні 45 хвилин. Отже, залишилася чинною стара норма.
Хвилю емоцій парламентаріїв спричинило голосування довгоочікуваних законопроектів про вибори народних депутатів. Законопроекту Рудьковського—Мельничука не вистачило десяти голосів, щоб стати законом, а відтак, вперше в історії держави отримати пропорційну систему виборів. Після тривалих дебатів вирішили відправити цей законопроект на повторне перше читання.
Анатолій БЕНЬ, Олексій КАВУН.