Верховна Рада підтримала депутатський запит до Генпрокуратури з приводу розслідування обставин поширення фальшивих листів від імені лідера «Нашої України» Віктора Ющенка. Сьогодні парламент планує проголосувати за створення тимчасової комісії з розслідування цієї справи. Крім того, «Наша Україна» підготувала судовий позов про захист честі і гідності Віктора Ющенка, закликала Генпрокуратуру, СБУ та МВС провести всебічне і неупереджене слідство за фактом виготовлення і поширення «відкритого листа», встановити винних та, за наявності ознак злочину, порушити проти них кримінальну справу. Водночас пропонується перевірити державне підприємство зв’язку «Укрпошта», котре безпосередньо розповсюджувало фальшивку.
Стосовно змісту «відкритого листа», то в його справжність здатні повірити хіба що московські політтехнологи. Ось декілька його фрагментів: «Для нашої боротьби Юлія Тимошенко приносила набагато більше користі, перебуваючи в ув’язнені у Лук’янівському ізоляторі, ніж після того, як вона вийшла звідти», «діяльність Юлії Тимошенко вносить сум’яття і хаос у свідомість наших спільних прибічників. Сам факт її існування може завадити мені стати Президентом», «повернувшись у Лук’янівський ізолятор, Тимошенко перестане бути проблемою». В. Ющенко назвав поширення від його імені псевдолиста акцією владних сил, які не здатні виграти президентські вибори чесно. Він сказав, що чекає результатів розслідування правоохоронних структур, проте, за його словами, «Наша Україна» відстежила етапи цієї провокації і їй вдалося вийти на графік розповсюдження фальшивок, виявити контракти, укладені з фірмами, які займалися цією оборудкою».
Юлія Тимошенко заявила: «Я категорично не вірю, що таку листівку міг підписати Віктор Ющенко». На її думку, «такими брудними методами в Україні вже багато років працює тільки одна команда — команда діючого Президента. Особливо враховуючи, скільки листівок було випущено, на якому гарному папері і те, що була використана «Укрпошта». Вона нагадала, що свого часу газету «2000» із пасквілем проти неї також поширювали через «Укрпошту».
Як повідомляє наш власний кореспондент у Львівській області Оксана Теленчі, народний депутат Олександр Гудима спробував з’ясувати, як «Укрпошта» та її Львівська дирекція прийняли це замовлення, адже чинне законодавство забороняє поширювати листівки, на яких не вказано ні координат виконавця, ані їх тиражу. У Хмельницькій області, повідомляє наш власний кореспондент Віра Шпильова, працівники обласного відділення «Укрпошти» також отримали посилки з листівками, адресовані конкретним містам і районам, та відправили їх за призначенням. Поштовики Івано-Франківщини доставили жителям області 140 тисяч так званих відкритих листів Віктора Ющенка. В обласній дирекції «Укрпошти» повідомили, що їх розповсюджували за розпорядженням з Києва під номером 06-137 від 11 лютого 2003 року, в якому сказано, що згідно з договором вищезгаданий матеріал має бути доставлений до поштових скриньок населення в райцентрах 14 лютого, а в обласному центрі — 15 лютого. Договір було укладено між дирекцією оброблення та перевезення пошти «Укрпошти» та ТОВ «Українська телевізійна агенція». Причому, за словами члена фракції «Наша Україна» Петра Порошенка, є відповідні візи керівництва «Укрпошти» з відповідними дорученнями про те, в який спосіб ці листи потрібно доставити. А от у Рівненській області після перших повідомлень про лист народний депутат Сергій Олексіюк направив депутатський запит до дирекції облпошти і після того, як з’ясувалося, що на листах відсутні вихідні дані, розповсюдження майже 50 відсотків фальшивок було заблоковано. Тим часом Генпрокурор України Святослав Піскун в інтерв’ю журналістам повідомив, що якусь інформацію про факт поширення цих листів він зможе повідомити лише днів за десять та що наразі кримінальної справи не відкрито.
Схоже, попереду ще чимало таких скандалів, адже політтехнологи вже готують стволи для бою за президентство. Зокрема, на початку тижня промайнуло повідомлення, що українські прикордонники на україно-російському кордоні затримали авто, яке намагалося провезти на територію України радіостанцію, яка здатна сканувати радіопереговори. Водій зупинився лише після того, як прикордонники після попереджувальних пострілів відкрили вогонь на ураження. Хотілося б почути, хто замовник цієї спецтехніки? Бо інакше завтра «вогонь на ураження» загрожуватиме всьому українському суспільству.