Частка бюджетних надходжень від лотерей в Україні в три рази менша, ніж у більшості європейських країн.

Причина такої «скривдженості» українського бюджету зовсім не у відсутності азарту в наших співвітчизників. Гаразд що вибирати є з чого. Наприклад, серед жителів Луганської області високий рейтинг мав місцевий «Золотий дощ». Лотерею з такою назвою два роки тому організувало підприємство «Леон». Справу налагодили швидко: розіграші транслювалися по обласному телебаченню, щасливчики одержували виграші і тим самим ставали ходячою рекламою комерційної лотереї. Одне слово, усе мало вигляд цілком законний і презентабельний —доти, доки компетентні органи не поцікавилися наявністю ліцензії.

Як пояснили фахівці, вид діяльності, яким займалася не тільки фірма «Леон», звучить так: «Випуск і проведення лотереї». Відповідно до законодавства, єдиним органом, що дозволяє такий вид діяльності, є Міністерство фінансів України, на яке покладена функція контролю за випуском і проведенням лотерей. Але організатори «Золотого дощу» такого дозволу не мали. Більш того, за офіційними даними Мінфін на сьогодні жодної ліцензії на проведення недержавної лотереї нікому не видав. З цього випливає, що і луганський «Золотий дощ», і їхні колеги з інших подібних фірм автоматично виведені за рамки правового поля.

Луганські лотерейники почали шукати вихід із ситуації —і знайшли його: замість слова «лотерея» у назві заходу «Золотий дощ» стало фігурувати інше — «лото». Білети перейменували на картки і листівки, а ціну — на ставку. Результат такого безвинного перевтілення досить кумедний. Виходило, що любителі лотереї робили ставки, не заходячи до грального закладу, а в себе вдома, на диванчику. До слова, ліцензії від місцевого органу влади на організацію й утримання грального дому ПП теж не мало. Але за своїми принциповими ознаками гра все-таки цілком відповідала визначенню лотереї, даному в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємства», тому підлягала обов’язковому ліцензуванню Міністерства фінансів.

Під тиском влади наприкінці 2001 року керівники ПП «Леон» вирішили згорнути діяльність. І відразу відкрили іншу фірму —товариство з обмеженою відповідальністю з тією самою назвою і ліцензією на організацію грального закладу. «Золотий дощ» продовжував «лити» білети й телевізійні розіграші. Луганчанам було невтямки, що лотерейні білети віднесені законодавством до категорії документів суворої звітності, мають бути захищені, отож для їх виготовлення також обов’язкова ліцензія Міністерства фінансів. Не знають вони й іншого. Відносно організаторів «Золотого дощу» правоохоронці порушили кримінальну справу за порушення порядку заняття підприємницькою діяльністю і відмивання коштів та іншого майна, добутих злочинним шляхом.

У вересні минулого року Президент своїм указом заборонив проведення недержавних лотерей. За приблизними підрахунками експертів, збитки державного бюджету від проведення комерційних лотерей тільки в 2001 році становили приблизно 48 мільйонів гривень.