Здається, у нас з’явилася нова «жертва», винна за «діри» в державному бюджеті — спеціальні (вільні) економічні зони (СЕЗ). Старою жертвою, яка досі тріпається, були підприємства з іноземними інвестиціями, які одержали на підставі законів України державні гарантії від зміни законодавства. Тому що досі за рішенням судів сміють користуватися наданими раніше держгарантіями. А митники намагаються закон не порушувати. Тому й пропускають через кордон безмитний товар.
Ситуація, що може скластися найближчим часом із спеціальними економічними зонами й інвестиціями, вкладеними в їх розвиток, як дві краплі води нагадуватиме процес ліквідації гарантій еспешок, в результаті якого Україна втратила значні іноземні інвестиції і, ніде правди діти, ім’я чесного економічного партнера.
Нагадаємо: як і підприємствам з іноземними інвестиціями, суб’єктам спеціальних економічних зон Законом України «Про загальні основа створення й функціонування спеціальних (вільних) економічних зон» (13 жовтня 1992 року) надано державні гарантії від зміни законодавства, що забезпечують дію (на певний строк) закріплених у законі норм, які встановлюють деякі пріоритети, у тому числі в галузі оподаткування й оплати мита. Тобто в разі, коли втрачає юридичну силу правова норма, яка встановлює пріоритет, закріплені гарантії забезпечують протягом певного періоду дії відмінених або змінених норм (так звана ультраактивна дія).
Поки що СЕЗи на відміну від СП ще не «відчули» всі принади держгарантії. Проте найближчим часом можуть опинитися на місці підприємств з іноземними інвестиціями, які й сьогодні намагаються довести і собі, й іншим, що Закон все-таки сильніший за державу.
А на доказ того, що це можливо, хотілося б як приклад нагадати нещодавно прийняте не на користь України рішення Європейського суду з прав людини у справі «Совтрансавто-Холдинг» проти України», яким визнано порушення з боку України статті 14 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року. Тоді Європейський суд констатував, що «Совтрансавто-Холдинг» став жертвою дискримінації з боку українських органів влади, які прагнули «захистити інтереси громадян України», захищаючи права українського підприємства на шкоду його інтересам.
Схоже, наступною «жертвою дискримінації», яку виявить Європейський суд, буде спільне україно-чеське підприємство «Контур ПК», розташоване в Харкові. Скаргу про примусове застосування норм ультраактивної дії, передбачених Законом «Про іноземні інвестиції», вже взято до провадження. Згідно з експертними й науковими висновками провідних спеціалістів Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, юридичних факультетів Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, Львівського університету імені Івана Франка, нормативно-правові акти, які фактично позбавили «Контур ПК» та інші еспешки державних гарантій від зміни законодавства, суперечать і українським правовим (зокрема, Конституції України), і міжнародним нормам.
По-перше, згідно зі ст. 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. По-друге, не є підставою для зміни, невиконання або часткового виконання судового рішення будь-які зміни в законодавстві. І, по-третє, рішення Київського районного суду Харкова про застосування до СУЧП «Контур ПК» державних гарантій захисту іноземних інвестицій є обов’язковим для виконання на всій території України, всіма органами державної влади, у тому числі — митними й податковими.
Верховний Суд України також фактично визначив своє ставлення до цієї проблеми. Пленум суду неодноразово виносив ухвали за результатами розгляду відповідних справ про необхідність застосування державних гарантій захисту іноземних інвестицій у разі зміни законодавства. Отже, те, що норми нових законів, згідно з Конституцією України, зворотної дії не можуть мати, визнано українськими судами, які відстоюють Його величність Закон.
Так, державні гарантії еспешок визнані деякими судами, але не визнані чиновниками окремих держорганів. На жаль, позиція останніх знаходить підтримку. Цілком можливо припустити, що ситуацію з еспешками, а тепер і з СЕЗами, хтось спеціально створює, щоб не в такому вже й далекому майбутньому нею скористатися. Невже хтось дав команду «копати»...?