Організована держкомітетом архівів України виставка «В. Щербицький і його епоха» не претендує на всеосяжний огляд документів. Творці експозиції намагалися якомога об’єктивніше показати не державного діяча, а передовсім людину, котра в міру своїх сил і розуміння ситуації намагалася діяти за власними переконаннями.
Представлені тут тексти, фотокінодокументи можуть викликати різні емоції. Але виставка уникає якихось ярликів і політичних оцінок. Головне — особистість, характер, стиль поведінки.
В. Щербицький — хрещений батько Чорнобиля. Як глава уряду брав участь у виборі майданчика для спорудження ЧАЕС 1967 року. Через 19 років, уже як перша особа УРСР, займався ліквідацією аварії. Серед документів —щоденні секретні доповіді міністра охорони здоров’я до ЦК про радіаційну обстановку. Рукою Щербицького підкреслено відомості про більш як сторазове перевищення природного радіаційного фону в Києві, про тисячоразове перевищення радіоактивності води в Київському морі, про госпіталізацію 1345 осіб, серед них 330 дітей, із яких у 64 малюків — прояви променевої хвороби, у 17 — тяжка форма, двоє померли (дані на 04.05.86).
Крім доленосних (так чи інакше) документів, у експозиції безліч інших свідчень.
Ось, на «Звіті про виконання плану промисловістю Української РСР за січень 1967 року» стоїть резолюція голрадміну Щербицького: «А чи потрібні нам ці звіти? Скільки людей зайняті цією справою? Прошу доповісти».
А ось несподіваний експонат: «Володимиру Васильовичу Щербицькому — з пошануванням і вдячністю за повернуте мені громадянство». Так підписала збірку віршів, подаровану йому на день народження 1978 року Ліна Костенко. Втім, хобі адресата — не поезія, а футбол. Ось лист легендарного Всеволода Боброва з проханням дозволити перевести динамівців Левченка, Пінчука і гравців ЦСКА Опухтіна та Орешникова до одеського «Чорноморця». Тут згадано розпорядження Щербицького про те, що будь-які зміни у складі команди можуть відбуватися лише за погодженням з ним особисто.
Виставка, відкрита в день його 85-річчя в Національній філармонії, після Києва експонуватиметься на Дніпропетровщині.