З лютого продукція ВАТ «Запоріжсталь» подорожчала. Тож візит сюди Прем’єр-міністра Віктора Януковича навряд чи став несподіванкою.

Цінова пастка
Власне, для того він і приїхав, щоб спільно з керівництвом комбінату обговорити пропозиції голови правління ВАТ «Запоріжсталь» Віталія Сацького, в який спосіб виправити цінові диспропорції й ознаки дефіциту на сировину і послуги.
Йому нагадали: ціни на кокс проти минулого року зросли на 24 відсотки, на залізорудний концентрат — на 33, на металобрухт — на 19, тарифи на вантажні перевезення — на 10—15 відсотків. Мало того, вкотре гостро постала проблема забезпечення підприємств гірничо-металургійного комплексу коксівним вугіллям, яке почали закуповувати по імпорту, закриваючи очі на його завищену вартість... Прем’єр-міністр поставився з розумінням. А як інакше, якщо комбінат, втрачаючи щомісяця 30—31 мільйон гривень прибутку, вже сумнівається в тому, що виконає програму з технічного переозброєння основних фондів! До речі, цього року на її виконання намічали витратити 793 мільйони гривень. Прем’єр-міністр Віктор Янукович мав добру нагоду помилуватися доменною піччю №3, на якій вперше в Україні застосували автоматичну систему управління технологічним процесом, і, мабуть, попри важкі роздуми, потішився ходом реконструкції доменної печі № 2. Не так багато в Україні таких потужних металургійних комбінатів, як ВАТ «Запоріжсталь», але схожа кризова ситуація нині є скрізь. Непокоїло, певно, й інше: не погамуєш собівартість продукції металургів, то з неконкурентними цінами на зовнішніх ринках і їм, і трубникам, і машинобудівникам робити немає чого...
Вихід є!
Паніки, однак, у середовищі металургів В. Янукович не побачив. Бо у пропозиціях Віталія Сацького тут вбачали порятунок від економічних негараздів. І Прем’єр-міністр з такою оцінкою погодився. Навіть раніше, ніж сюди приїхав. Бо напередодні у Мінпромполітики вже провели балансову комісію, яка аналізувала наявність і вартість вугільних ресурсів, металобрухту, коксу та іншої сировини для потреб гірничо-металургійного комплексу. Зокрема, прийняли непопулярне рішення про закупівлю по імпорту коксівного вугілля. Тепер справа — за обов’язковим квотуванням поставок сировинних ресурсів на коксохіми та металургійні комбінати.
До речі, один з учасників балансової комісії, керівник одного з обласних спеціалізованих заготівельних підприємств брухту визнав, що попри високе мито на його експорт, металоздирництво для закордону триває, як і раніше. І, мовляв, якби держава навела порядок на планеті «Залізяка», то згадали б, що тонна підготовленого брухту в середньому заощаджує понад 1800 кілограмів руди, агломерату та окатишів, 500 — коксу, 45 — флюсів, майже 100 кубічних метрів газу...
Власне, те саме пропонують і запоріжсталівці: експорт залізорудної сировини, вугілля, коксу, металобрухту мають ліцензувати тільки після повного задоволення потреб внутрішнього ринку.
І ще одне. Як потужний експортер комбінат наполягає: зробити простішою систему відшкодування ПДВ. При цьому зважити, що експортери власної продукції обсягом не менш як 100 тисяч гривень можуть розраховувати на відшкодування ПДВ протягом 30 днів з часу подання декларації.
Окрім комбінату «Запоріжсталь» урядова делегація відвідала Запорізький автомобілебудівний завод та підприємство «Мотор-Січ». Здобутки і проблеми було обговорено під час наради, яку Віктор Янукович провів із представниками місцевих органів влади та господарським активом області.
Голова облдержадміністрації Євген Карташов, ознайомивши Прем’єр-міністра із соціально-економічною ситуацією в області, передав йому пропозиції до Програми уряду, яку ближчим часом мають винести на розгляд сесії Верховної Ради.
***
У суботу Віктор Янукович побував в Єнакієвому Донецької області.
— Є деякі негативні моменти роботи СЕЗ, — сказав Віктор Янукович. — Ми повинні це проаналізувати, зробити висновки і ці негативні питання усунути. Ми не повинні «шарахатися» з боку в бік. Тому що наші партнери, інвестори повірили в Україну. Прийшли з інвестиціями і працюють.
Прикладом успішних інвестицій було названо реконструкцію Єнакієвського металургійного заводу, де наприкінці минулого року пущено комплекс із печі-ковша та машини безперервного лиття заготовок, а нещодавно укладено контракт на будівництво ще одного такого комплексу.
Відповідаючи на запитання про ймовірність того, що прем’єр очолить Партію регіонів, Віктор Янукович сказав, що ще не визначився, в якості кого братиме участь у політичному процесі — лише як глава уряду чи як один із лідерів політичної партії. «Якщо я побачу, що це буде ефективніше для держави, для вирішення завдань, які переді мною стоять, тоді прийму рішення», — підкреслив прем’єр.