Чергове послання позаземним цивілізаціям, яке було заплановано відправити з Національного центру управління і випробування космічних засобів України в Євпаторії 14 лютого («ГУ», 08.02.03), відклали на березень—травень.

Причина, як повідомили представники Національного космічного агентства країни прибулим іноземним вченим-зорезнавцям і журналістам, банальна: не встигли підготуватися технічно, бо запізнилися з оформленням заявки на проведення цього експерименту. Мовляв, позапланову для євпаторійського центру акцію треба було обмізкувати завчасно, та й договору на проведення цих робіт немає.

І це за умов, що за нього американська сторона вже виплатила нашій державі повну вартість проекту — 150 тисяч доларів. А Євпаторія, звідки вперше у світі, 19 листопада 1962 року, було відправлено перше радіоповідомлення і лише через 12 років його повторили американці, цього разу сама допустила «затримку на старті». Чим зіпсувала реноме визнаного на землі лідера в цій справі, адже з чотирьох таких послань у світі три — українські!

До того ж запланований нинішній вихід на контакт з космосом передбачав відправлення не лише максимуму закодованої в радіопосланні наукової інформації про Землю, а й «валентинок» — своєрідних освідчень землян у любові до галактичних (якщо вони є) цивілізацій — мешканців зірок із сузір’їв Андромеди, Кассіопеї, Діви й Оріону. Нинішній зв’язок з нашими сподіваними братами по розуму долатиме відстань у 39 світлових років і летітиме до можливих адресатів майже півстоліття і ще стільки само повертатиметься з очікуваною відповіддю. Це якщо він відбудеться взагалі, бо прикрий «збій на старті» може негативно позначитися на подальших планах співробітництва всіх учасників експерименту: наших, американських і російських зв’язківців з космосом. Принаймні американці вже вважають, що для наступного контакту з цивілізаціями Галактики від української сторони знадобляться додаткові гарантії відправлення радіопослання. Схоже, перш ніж шукати взаєморозуміння в космосі, всім сторонам проекту «Космічний поклик» варто було б завчасно обмінятися «валентинками» між собою.

 

Крим.