Прийняття нової редакції закону «Про прокуратуру», перетворення цього інституту на орган, який відповідатиме європейським стандартам, — одне із зобов’язань України перед Радою Європи. Як поінформував на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони автор документа — народний депутат України Михайло Потебенько, метою розробки змін до Закону «Про прокуратуру» є також необхідність привести основні засади діяльності органів прокуратури у відповідність Конституції України.

Законопроект, зокрема, передбачає забрати у прокуратури функцію досудового слідства, залишивши її лише за органами, що проводять оперативно-розшукову діяльність, тобто за міліцією. Однак у виняткових випадках — скажімо, при грубому порушенні законодавства органами досудового слідства чи в разі скоєння злочину працівником органів внутрішніх справ — прокуратура може взяти до свого провадження будь-яку кримінальну справу. Народні депутати — члени оборонного комітету також підтримали збереження інституту військових прокуратур і рекомендували Верховній Раді схвалити законопроект як основу.
Законопроект про внесення змін до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», внесений народним депутатом Ярославом Сухим, передбачає надати членам сімей військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби чи пропали безвісти, право на санаторно-курортне лікування у військових санаторіях, а також на позачергове отримання житла. За даними Міноборони, загалом за 11 років незалежності України загинуло 1482 військовослужбовці.
Однак деякі депутати мали застереження до цього законопроекту. Зокрема, Олександр Кузьмук зауважив, що 60% загиблих військовослужбовців загинули поза службою, а 80% із них — у вихідні дні за межами військових частин, тому, на його погляд, пільги можна надати лише сім’ям тих військовослужбовців, які загинули під час виконання військових обов’язків. Анатолій Доманський запропонував започаткувати західну практику — коли членам родин загиблих військовослужбовців лише виплачується грошова компенсація, а не надаються пільги.
Тим часом і голова комітету Георгій Крючков, і його перший заступник Борис Андресюк наголосили на моральному аспекті цієї проблеми: якщо держава призвала до війська молодих людей, то повинна нести відповідальність за їхнє життя протягом усього часу служби.
Комітет рекомендував ВР підтримати законопроект у першому читанні.