Кабмін затвердив порядок проведення заставних закупівель зерна. Відповідною постановою, зокрема, передбачено, що закупівлю покликані проводити державний агент і уповноважені компанії, визначені на конкурсних засадах. Її здійснюватимуть за рахунок держбюджету і кредитів комерційних банків за встановленими урядом цінами.
Конкурс з визначення держагента має провести Мінагрополітики до
1 квітня. До участі в ньому буде допущено підприємства, частка держави у статутному фонді яких не менша за 75 відсотків.
Сільгоспвиробник, який підписав договір з держагентом на продаж зерна у заставу, має право протягом восьми місяців, але не пізніш як 
1 березня, в разі якщо знайдеться вигідніший покупець, забрати вирощене. Але зробити це аграрії можуть лише відшкодувавши елеваторові затрати за зберігання. Точну заставну ціну, за документом, держава визначить до 31 березня. Під час її формування враховуватимуть затрати на виробництво зерна і забезпечення мінімального заробітку. Втім, згодом ціна може бути й переглянута — в разі різких коливань кількості зерна на біржі.
У такий спосіб в уряді планують вилучити з обігу протягом перших після жнив місяців 1,5—2 млн. тонн збіжжя з розрахунку приблизно 400 гривень за тонну з метою не допустити значного падіння цін на ринку колоскових. До речі, для компенсації кредитних ставок під заставні закупівлі зерна в держбюджеті-2003 передбачено понад 70 млн. грн.