вимагала вчора біля стін Генеральної прокуратури України Тамара Науменко

У серпні минулого року її 19-річного сина Сергія, який проходив строкову службу в одній з військових частин у Смілі, жорстоко побили «діди». Як згодом встановили лікарі, в юнака була відбита легеня. А невчасно надана медична допомога призвела до ускладнення.

Схоже, у частині намагалися приховати цей випадок — в українській армії «дідовщини» немає! Коли ж солдат разом з фельдшером частини дісталися (пішки!) до Смілянського тубдиспансеру, йому видали довідку з діагнозом ангіна. Згодом вирішили трохи змінити діагноз — бронхіт. При цьому нікого не здивував той факт, що хлопець відхаркував кров’ю. Невідомо, чим би це закінчилося, якби не одна людина, яка справді занепокоїлася долею юнака. Жінка, колишній медик, зателефонувала до вже згаданого тубдиспансеру з проханням ще раз оглянути солдата. Цього разу поставили реальний діагноз — пневмоторакс правої легені. І вже за два дні в Черкаській обласній лікарні Сергію зробили операцію.

«Виявили турботу» і батьки-командири. Щоправда, своєрідну. Коли хлопець ще лежав у реанімації, до Тамари Науменко зверталися з пропозицією «розійтися мирно». Не вдалося. І, можливо, якби справу спустили «на гальмах», харкати кров’ю міг би й чийсь інший син.

Були листи і телеграми до Міністра оборони Володимира Шкідченка з проханням про особисту зустріч. Врешті-решт вона відбулася. Треба віддати належне Володимиру Петровичу, він вибачився перед матір’ю за своїх підлеглих. За його розпорядженням Сергій пройшов лікування в Центральному військовому шпиталі, оздоровився у військовому санаторії в Криму. Зрозуміло, що після всього перенесеного хлопця комісували.

«Я хочу, щоб правоохоронці покарали винних у тому, що сталося з моїм сином. І хочу закликати батьків: у жодному разі не відправляйте дітей до війська, якщо хочете, аби вони були здорові», — каже Тамара Науменко.

Можливо, останнє звучить занадто емоційно. Але іноді створюється враження, що нині військо перетворилося зі «школи життя» на фабрику інвалідів.