Першими на порядку денному засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи були рекомендації парламентських слухань стосовно дотримання вимог природоохоронного законодавства в Україні, які відбулися 13 січня н. р. Схваливши їх у цілому, комітет прийняв рішення ще попрацювати над ними. Зважаючи на те, що реалізація державної екологічної політики потребує створення цілісної системи заходів, наголосив перший заступник голови комітету Іван Заєць, рекомендації мають бути фундаментальні.

Такий само підхід продемонстрували члени комітету і під час розгляду проекту рекомендацій парламентських слухань про «Підтоплення земель в Україні: проблема та шляхи подолання», які мають відбутися 19 лютого. Адже площі природного та техногенного підтоплення охоплюють близько 70 тис. кв. кілометрів, або 12 відсотків території держави. А за останні 15 років загальна площа та кількість міст та інших населених пунктів із сталими проявами підтоплення зросли вдвічі. Від цього лиха потерпає до 16 млн. осіб, зростають збитки, знижується родючість земель.

Гострою і тривалою була дискусія про те, який краще насамперед прийняти законодавчий акт: кодекс України «Про відходи» чи закон «Про упаковку та відходи упаковки»? Думки присутніх народних депутатів і запрошених на засідання були категорично протилежні. Але оскільки в нашій країні ще низький відсоток переробки промислових і побутових відходів, то щоб прискорити цей процес, вирішено спершу пропонувати Верховній Раді прийняти за основу закон про упаковку, істотно доопрацювавши його проект, а потім — проект кодексу.

Не менш складне було обговорення проекту закону про внесення змін до Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків». Цей проект відстоювали представники технологічного парку екологічної спрямованості у Донецьку «ЕКО—Україна». Підтримуючи ідею його створення, одним із завдань якого буде розробка новітніх технологій для створення екологічно чистих і матеріалозбережних виробництв, переробки й утилізації промислових та побутових відходів, депутати запропонували внести істотні зміни у цей законопроект.

Комітет затвердив склади робочої комісії та постійної робочої групи народних депутатів України з доопрацювання проекту Національної програми мінімізації наслідків Чорнобильської катастрофи на період до 2010 року.