Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об’єктів авторського права і суміжних прав» № 72 від 18.01.2003 р.
Цією постановою Кабінет Міністрів установив гарантовані мінімальні розміри винагороди авторам, зокрема, за публічне виконання, показ, сповіщення або ретрансляцію творів науки, літератури і мистецтва; відтворення та/або опублікування творів, зафіксованих у фонограмах, відеограмах, комерційний прокат їх примірників; відтворення або опублікування творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва; використання творів архітектури; відтворення примірників творів наукової, художньої, публіцистичної та іншої літератури і музичного мистецтва, зафіксованих поліграфічним способом.
Залежно від конкретних випадків використання постанова визначає, що ставки винагороди (роялті) нараховуються як відсоток суми валового збору, що надходить від продажу квитків за публічне виконання одного твору або програми, чи доходів, одержаних з того виду діяльності, від загальної суми витрат на проведення заходу, під час здійснення якого відбувається використання твору літератури і (або) мистецтва, як відсоток відпускної ціни кожного примірника твору (виробу) або виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.
«Шкідливий» список
Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» № 36 від 16.01.2003 р.
Прийнята постанова затверджує нові список №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах; та список №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.
Крім цього, прийнятий документ вносить зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про доплати і компенсації особам, які працюють у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення після повного відселення жителів» №223 від 7 лютого 2000 р. Відтепер особам, які постійно виконують роботи (службові обов’язки) у зоні відчуження, час роботи чи служби зараховується до трудового стажу, до вислуги років — у полуторному розмірі, в тому числі за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість у яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.
Контроль на благо моралі
Указ Президента України «Про серйозні недоліки у здійсненні заходів щодо захисту моральності та утвердження здорового способу життя в суспільстві» № 74/2003 від 04.02.2003 р.
У своєму указі Президент зазначив, що досі не вжито заходів для поліпшення стану моральності та зміцнення етичних засад у суспільстві, передбачених указом Президента України «Про невідкладні додаткові заходи щодо зміцнення моральності у суспільстві та утвердження здорового способу життя», та забезпечити найближчим часом невідкладну їх реалізацію.
У свою чергу, органи виконавчої влади мають негайно запровадити контроль за недопущенням пропаганди в електронних, інших засобах масової інформації та під час проведення видовищно-масових акцій насильства, жорстокості та бездуховності, розповсюдження порнографії та іншої інформації, що підриває суспільну мораль. Чергове нагадування Президента, сподіваємося, зрушить з місця розв’язання проблеми, що потрібно було зробити вже давно.