Варшава пропонує Брюсселю уважніше ставитися до України
Оприлюднені нещодавно пропозиції Польщі, які стосуються майбутньої політики Європейського союзу стосовно його нових, у недалекому майбутньому, східних сусідів, наче струмінь води в пустелі української євроінтеграції. Офіційний Київ тішиться. Президент Леонід Кучма на недавній зустрічі із представниками іноземного дипкорпусу заявив, що Україна підтримує й високо цінує ці пропозиції. Мабуть, сьогодні, під час особистої зустрічі на Івано-Франківщині, він дякуватиме Александрові Квасневському.
Справді, погляди Варшави на тактику й стратегію Євросоюзу стосовно України багато в чому збігаються з поглядами Києва. Ось що, зокрема, пропонує Польща у спеціально складеному для Брюсселя документі: «Східна політика ЄС... має будуватися на концепції спільного європейського економічного простору, вже окресленої у відносинах з Росією, включаючи політичне співробітництво та соціальні й гуманітарні аспекти. Існуючі угоди з Україною й Молдовою могли б бути підвищені до угод про асоціацію, щоб відбити зростаючу важливість відносин з цими країнами після наступного розширення ЄС, а також їхні устремління. Також має бути збережено можливість для угоди з Білоруссю, якщо її внутрішня ситуація поліпшиться.
Що стосується України, то, на нашу думку, в інтересах розширеного ЄС визнати європейський вибір цієї країни, яка є дуже важливою для стабільності й безпеки у східній частині континенту. Також у його інтересах поміркувати над довгостроковою європейською політикою щодо членства цієї країни в ЄС. Хоча просування України в реформах і деяких аспектах внутрішньої і зовнішньої політики розчаровує і є джерелом нашої стурбованості, політика максимального залучення, діалогу та розвитку співробітництва, поєднаного з допомогою, здається найефективнішою і значущою. Інакше ми ризикували б послабити реформістські та проєвропейські сили в Україні. Діалог має бути відкритим і повинен торкатися проблем, що турбують і Україну, і Європейський союз. Україна повинна мати перспективу виведення відносин з ЄС на рівень і інтенсивність відносин Євросоюзу з Росією. Вона також має якнайшвидше отримати статус держави з ринковою економікою».