Херсонський міськвиконком нехтує закони — такого висновку дійшли депутати Суворовського району, відвідавши школи та дитсадки на «своїй» території.
Ще влітку минулого року депутати звернулися з проханням поінформувати їх про те, як міська влада управляє власністю громади району — школами, дитсадками, закладами культури. Питання було внесене до порядку денного, та замість інформації секретар міськради Андрій Задніпряний оголосив: «Міський голова не зобов’язаний звітувати перед депутатами райради».
Тоді вирішили створити комісію, якій випало взяти на себе роль «слідчого у справі». Згідно з переліком, члени комісії обстежили кожен об’єкт і в «натуральному» вигляді, і з юридично-документальної точки зору. Запитання, що виникли стосовно належності та використання окремих об’єктів, адресували місьвиконкому.
Отримана відповідь викликала низку чергових запитань. Приміром, як сталося, що без відома громади, як того вимагає закон про місцеве самоврядування, було продано об’єкт під назвою кінотеатр «Комінтерн»? На підставі чого Фонд держмайна продав приміщення школи № 10, в якому «наймала куток» ще вечірня школа №12? (До слова, перед продажем у різний час ці сусідні заклади, розташовані в історичній частині міста, майже вщент були знищені пожежами.) Регіональним відділенням ФДМУ, зазначено у відповіді міськвиконкому, було приватизовано й виробничо-торгове об’єднання їдалень підприємств Суворовського району, належне до переліку об’єктів власності територіальної громади.
Такими, що суперечать закону, здалися членам комісії оборудки, вчинені з дошкільними закладами, реорганізація чи перепрофілювання яких здійснюється не просто з відома громади, а винятково, як вимагає закон, шляхом місцевого референдуму! Тим часом один із дитсадків передано на баланс іншій установі ... одноосібним рішенням міського голови.
Є у списку й дитсадок № 19, довкола котрого довгий час тривають баталії. Жодна з сесій рад усіх рівнів не обходиться без обговорення долі дитячого закладу, що впав у око навчальній установі Міністерства внутрішніх справ. Десятки звернень надійшли до міськради — від депутатів, батьків, педагогів: не виселяйте дітей! І громадськість, і депутатів, котрі все-таки наполягли на тому, щоб відкласти рішення про передання, міський голова Володимир Сальдо привселюдно запевнив, що надасть дітям замість дитсадка гідне приміщення — переобладнавши сірі й непривабливі сусідні бараки в «супер». Нині ремонт «євробараків» ще далекий до завершення, втім, діти перебувають уже в чужому приміщенні — їхню домівку «передано в безстрокове й безоплатне користування Херсонському юридичному інституту».
Можливо, всі рішення й розпорядження міськвиконкому виправдані й доцільні — не заперечують депутати райради. Але ж чому, всупереч закону, влада нехтує думку територіальної громади? Відповідь, сподіваються, надасть прокуратура, котрій комісія передала свої висновки.
 
Херсон.