Визначити джерела фінансування пенсій усім категоріям пенсіонерів має на меті законопроект «Про джерела фінансування соціальних виплат та пов’язаних із ними адміністративних витрат», внесений народним депутатом Василем Надрагою, членом Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (депутатська група «Народний вибір»).

На сьогодні основне завдання Пенсійного фонду — виплата трудових пенсій. Для цього він збирає страхові внески: 32% від фонду зарплати роботодавців і від 1 до 2% із заробітку працівників. За законом про Пенсійний фонд, ці кошти спрямовуються на виплату трудових пенсій. Але, крім цього, держава нині доручила йому здійснювати ще низку виплат: спеціальні пенсії, призначені за більш як 20 законами і значно перевищують встановлену для «рядових» пенсіонерів «стелю» в 140—170 гривень. Ідеться про пенсії держслужбовців, народних депутатів, прокурорів, суддів тощо. «На жаль, у законах чітко не виписано механізми фінансування виплати пенсій цим категоріям громадян, — каже автор законопроекту Василь Надрага. — Якщо в 2001—2002 роках було відшкодовано всі кошти, які Пенсійний фонд спрямував на виплату цих пенсій, то в держбюджеті-2003 це не закладено. Отож Пенсійний фонд повинен здійснювати не властиві йому виплати з власних коштів. Тим самим зменшиться кількість коштів Пенсійного фонду, що може спричинити затримку виплати трудових пенсій і як мінімум — «замороження» цього року зростання розміру трудових пенсій».

Запропонований законопроект передбачає, щоб за рахунок коштів Пенсійного фонду фінансувалися лише трудові пенсії, які призначаються за Законом «Про пенсійне забезпечення», та допомога на поховання цих пенсіонерів, а також пенсії, які призначаються відповідно до Митного кодексу, законів «Про статус народного депутата України», «Про статус суддів», «Про судову експертизу», «Про Національний банк України», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» тощо в частині, що не перевищує розміру трудової пенсії за віком. А щоб решта суми таких спеціальних пенсій фінансувалася за рахунок держбюджету.

«Якщо держава взяла на себе зобов’язання виплачувати деяким пенсіонерам більше, ніж звичайні пенсії, то нехай і знаходить ці гроші, — переконаний Василь Надрага. — Люди, які отримують мізерні пенсії, не повинні ще й дотувати тих, хто має значно більші пенсії за спеціальними законами».