Конституційний Суд України визнав неконституційними положення статей Кримінально-процесуального кодексу, які не дозволяють оскаржити в суді постанови слідчого або прокурора про порушення кримінальної справи щодо певної особи в період досудового слідства.
Таке рішення КС оголосив у четвер, розглянувши подання Верховного Суду України про конституційність деяких статей КПК, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».
Зокрема, КС визнав такими, що не відповідають Основному Закону, положення частини 6 статті 234 і частини 3 статті 236 КПК, які унеможливлюють розгляд судом на стадії досудового слідства скарг на постанову слідчого або прокурора стосовно приводів, підстав та порядку порушення кримінальної справи щодо певної особи.
Водночас КС визнав конституційними положення цих статей, відповідно до яких скарги на постанови слідчого або прокурора про притягнення як обвинуваченого розглядаються судом першої інстанції під час попереднього розгляду справи або під час розгляду його по суті.
КС також визнав відповідною Основному Закону частину 3 статті 120 про можливість продовження досудового слідства, зокрема, на термін більш як шість місяців досудове слідство може буде продовжено тільки у виняткових випадках Генеральним прокурором України.