Вечірнє засідання 6 лютого
Розгляд проекту постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України нагадав відомий вислів, що вся пара машини пішла в свисток, а не на корисну роботу. Бо після тривалого обговорення пропонованого проекту депутати так його й не підтримали.
Доповідач Адам Мартинюк (фракція КПУ) закликав колег зняти суперечності, які нині є в чинному Регламенті, коли перша частина статті з процедури голосування спростовує другу і навпаки. Виникли вони внаслідок відомої «оксамитової революції», під час якої парламент розколовся на «більшість» і «меншість». Проектом пропонувалося виключити з тексту Регламенту положення, за яким процедура голосування з розглянутих на пленарних засіданнях парламенту законопроектів, проектів постанов Верховної Ради повинна відбуватися раз на тиждень.
Як аргумент наводили факти, коли нерідко за один сесійний день депутати змушені приймати майже сотню законопроектів, що не може не позначатися на їхній юридичній вивіреності; понад десять законопроектів були розглянуті в сесійній залі більш як сто днів тому, але їх ще й досі не проголосовано. Через це, на переконання Станіслава Ніколаєнка (фракція Соціалістичної партії України), забувається зміст, втрачається суть, логіка законопроекту, під час голосування доводиться знову повертатися до обговорення.
Однак прихильники ідеї «щотижневого голосування» вважають, що такі зміни до Регламенту позитивно позначилися на роботі парламенту (вона не блокується під час обговорення законопроектів). Проект постанови вирішено доопрацювати з керівниками фракцій, а вже потім внести узгоджене рішення.
До «резонансних» питань цього пленарного засідання можна зарахувати й проект постанови про державну підтримку газет, що видаються мовами національних меншин. Здавалося, «суто технічне» питання мало б пройти в парламенті без зайвих ексцесів, однак воно спричинило чимало емоцій.
У запропонованому законопроекті заступник голови профільного комітету депутат Сергій Правденко просив колег передати цю справу під опіку держави, а не залишати й надалі під патронатом редакції газети «Голос України». І хоча логіка законопроекту загалом була зрозуміла й аргументована, сам документ зумовив чимало емоційних запитань. Утім, гору врешті-решт взяла точка зору, яку узагальнив Геннадій Удовенко. Мені соромно, сказав він, за тих, хто забуває про те, що наша держава багатонаціональна. Що ми дванадцятий рік в Україні маємо міжнаціональну злагоду, тому що керуємося законом, який ухвалила ще перша Верховна Рада незалежної України, в якому визнала право національної меншини на більш поважливе ставлення з боку нації, що домінує.
Крім того, депутати розглянули низку законопроектів, зокрема, про ратифікацію міжнародних угод між урядом України та урядами Хашимітського Королівства Йорданія, Сирійської Арабської Республіки, Кувейту, Султанату Оману, Катару. Парламентарії також внесли зміни до Кримінального процесуального кодексу України стосовно підслідності злочинів, до законів про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку щодо осіб, нагороджених відзнакою «Герой України» і про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм.
На повторне читання направлено законопроект про сільськогосподарську дорадчу діяльність.