Головне будівельне відомство країни ратує за поширення досвіду столичних будівельників
Житлова проблема, на жаль, продовжує хвилювати мільйони українців. Сьогодні в черзі на житло в Україні стоїть понад 1,6 мільйона сімей, 340 тисяч з них —пільговики, тобто люди, яким житло потрібно невідкладно. Як скоротити цю чергу?
Уряд для подолання проблеми намітив збільшити обсяги спорудження житла до 2005 року вдвічі. Однак, за словами голови Державного комітету будівництва й архітектури Валерія Черепа, щорічні темпи зростання галузі не дадуть змоги добитися такого результату, якщо в країні не буде широко запроваджено механізми довгострокового (іпотечного) кредитування житлового будівництва. Ці механізми протягом останніх років успішно застосовує холдингова компанія «Київміськбуд», і життєво важливою проблемою для галузі, на думку керівника Держбуду, стає «максимально широке» поширення досвіду компанії на всю країну. Про це Валерій Череп заявив, прийшовши нещодавно на засідання ради директорів холдингу.
Він також зазначив, що схема житлового будівництва за рахунок коштів населення, яку «Київміськбуд» застосовує з 1995 року, та співпраця з банком «Аркада», що забезпечує кредитування населення в рамках цієї програми, є досить ефективним способом розвитку будівельної галузі і забезпечення житлом тих, хто його потребує. Справді, 72 відсотки житла, спорудженого минулого року підрядним способом у Києві, та майже 38 відсотків — в Україні, було збудовано саме «Київміськбудом». Спільно з цією компанією банк «Аркада» перший в Україні почав випускати іпотечні облігації, надаючи кредити на купівлю житла до 30 років під найнижчі на ринку відсотки.
Голова Держбуду висловився і за зниження ставки ПДВ для будівельних організацій. В. Череп зауважив, що будівельна галузь — одна з найбільш стимулюючих економіку держави, тому її потрібно всіляко підтримувати. Присутній на тому ж засідання президент «Київміськбуду» Володимир Поляченко повідомив, що сьогодні холдинг будує житлові будинки за своєю програмою вже в Дніпропетровську, Одесі, Запоріжжі, Вінниці та Чернівцях, а також веде переговори про поширення власного методу в Івано-Франківську, Рівному, Полтаві, Луганську, Донецьку та інших містах країни. Отже, є надія, що завдяки досвіду столичних будівельників черга на житло, в якій чекають кілька мільйонів людей, істотно зменшиться.