Під час візиту до США Віктор Ющенко зустрівся з віце-президентом США Річардом Чейні. Більшу частину розмови з віце-президентом США було присвячено проблемам демократії в Україні. Чейні цікавила позиція провідної фракції Верховної Ради стосовно ролі українського парламенту в становленні демократії у країні.
На запитання журналістів, чи порушували під час розмови тему Іраку, Ющенко відповів, що це питання сьогодні «найактуальніше для світової громадськості». «Наша Україна» виходить з того, що тероризм — зло міжнародного характеру. У боротьбі з ним ми підтримуємо продумані спільні дії світової спільноти», — наголосив Віктор Ющенко.
Після розмови він заявив американським журналістам, що в «багатьох кабінетах, і не лише в Америці, він часто чув думку, що Україна — держава втрачених можливостей». «Україна має можливості стати цивілізованою правовою країною. Однак єдиний спосіб здійснити економічні й соціальні реформи — повернутися до демократії», — зауважив лідер «Нашої України».
Як повідомляє прес-служба «Нашої України»,
5 лютого також відбулася зустріч В. Ющенка з головою Ради директорів Національного демократичного інституту, колишнім держсекретарем США Мадлен Олбрайт. Олбрайт підкреслила, що «Америка сприймає Україну як державу, яка мала всі шанси збудувати демократичне процвітаюче суспільство, але не скористалася зі своїх можливостей, що дуже драматично».