Ранкове і денне засідання 6 лютого
Найбільше дискусій на ранковому засіданні точилося довкола підвищення цін на комунальні послуги в Одесі. У місті, повідомив Олексій Козаченко, тарифи з водопостачання для населення збільшено в 1,5 разу, з водовідведення — в 1,32, квартирну плату —більш як удвічі. До того ж, за словами Юрія Кармазіна, місцева влада приховує від Антимонопольного комітету деякі матеріали. Такі заходи спричинили значне соціальне напруження в обласному центрі, численні скарги громадян, масові акції протесту.
Для об’єктивного вивчення ситуації депутати ухвалили проект постанови про утворення тимчасової слідчої комісії для перевірки законності зміни тарифів на житлово-комунальні послуги в Одесі. Проте Олександр Гудима («Наша Україна»), Володимир Мазуренко (СДПУ(о)) переконували сесійний зал, що доцільніше створити одну комісію для перевірки таких фактів у всіх містах. А Петро Симоненко (КПУ) стверджував, що з необгрунтовано підвищеними цінами треба розібратися на конкретному прикладі.
Депутатський корпус ухвалив проект закону про внесення змін до деяких законів України про запобігання використанню банків та інших фінансових установ для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Віктор Капустін повідомив, що нині майже 30 банків уже потерпають від санкцій ФАТФ — зокрема, затримуються платежі, своєчасно не надходять кошти на рахунки підприємств, через що, ймовірно, затримуватиметься видача зарплати.
У парламентських кулуарах Петро Симоненко, Юлія Тимошенко та Олександр Мороз заявили, що цей законопроект, за який вони також голосували, навряд чи змінить стан справ. На їхню думку, прийняті санкції використовуються і проти зловживань у фінансовій сфері, і проти владного режиму.
Народні обранці ухвалили законопроекти про проведення парламентських слухань: «Регіональна політика і місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекти», яке відбудеться за участю керівників політичних партій 16 квітня; слухання з проблем епідемії туберкульозу в Україні та шляхи її подолання (19 травня); про стан розвитку української мови (12 березня). Також парламентарії вирішили провести дні уряду: у квітні стосовно погіршення соціально-економічної ситуації, пов’язаної з закриттям підприємств, та щодо фінансової діяльності трастів; у травні — стосовно захисту національних інтересів держави у сфері патріотичного виховання молодого покоління.
Парламентарії також ухвалили законопроекти про рибу, морепродукти та харчову продукцію з них, про внесення змін до деяких законодавчих актів (у зв’язку із внесенням змін до Виправно-трудового кодексу), проект постанови про створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з моніторингу виконання рекомендацій парламентських слухань «Про взаємовідносини та співробітництво України з НАТО» і Цільового плану дій «Україна—НАТО» на 2003 рік, до якої увійдуть представники всіх фракцій.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував про входження Юлії Чоботарьової до фракцїї ПППУ і «Трудової України», а також про вихід народного депутата Олександра Біловола з фракції СДПУ(о).
Після перерви депутати ухвалили закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відпусток» з пропозиціями Президента, за якими власник або уповноважений ним орган у разі простою підприємства, установи, організації чи їх структурних підрозділів з не залежних від працівників причин може надавати їм відпустки за їхньою заявою без збереження зарплати або частковим її збереженням терміном до двох місяців протягом року. А також пропозиції Президента щодо індексації грошових доходів населення. Президент заперечував стосовно включення до об’єктів індексації виплат, які проводяться виходячи з середньої заробітної плати, а також державної соціальної допомоги (малозабезпеченим сім’ям, сім’ям з дітьми, інвалідам тощо).