Нещодавно на сесії Київської міської ради було заслухано звіт Головного управління МВС України в Києві. Що спричинило цю подію? І як оцінює депутатський корпус міста діяльність столичних правоохоронців? На ці запитання відповідає голова постійної комісії Київради з питань правової політики та депутатської етики Микола БОЙЧУК.
— Звіт начальника головного управління — заступника Держсекретаря МВС України Петра Опанасенка, — сказав він, — було зініційовано саме нашою комісією. Останнім часом столична влада надає істотну допомогу нашим правоохоронцям. Зі свого боку, депутати хотіли б отримати відповіді на запитання, що їх цікавлять.
Депутати Київради, зокрема наша профільна комісія, вважають таку співпрацю корисною й результативною. Торік із міського бюджету на розширення матеріальної бази органів внутрішніх справ Києва було виділено 35 мільйонів гривень. Сума, як бачите, чимала.
Роботу Головного управління МВС депутати оцінили позитивно. Уже тільки той факт, що минулого року в столиці скоєно злочинів на 3590 менше, промовистий. Підрозділами міліції за рік розшукано 1075 злочинців, а також 312 зниклих громадян. А ще, крім цього, викрито й знешкоджено 30 організованих злочинних угруповань.
А якщо казати без цифр, то, мабуть, кожен підтвердить, що нині в Києві стало вільніше дихати, можна вже спокійно прогулюватися вулицями навіть у нічний час. Отже, порядок у місті налагоджується.
— Зрозуміло, що на сесії переймалися не тільки досягненнями міліції.
— Нас дійсно турбує, що й досі не в повному складі працюють дільничні інспектори — основна ланка, яка найперше займається профілактикою правопорушень.
Не можемо спокійно дивитися й на те, що в Києві дуже кволо викорінюється таке зло, як наркоманія, вона дійшла навіть до шкіл.
На найближчій сесії ми розглянемо програму зміцнення законності та посилення боротьби із злочинністю до 2006 року. Нею передбачено надавати істотнішу допомогу правоохоронним органам.
— Нині багато говоримо про забезпечення конституційних прав громадян та захист їх від посягань злочинців. Що в цьому напрямі робиться вашою комісією разом з правоохоронцями?
— На засіданнях комісії стало правилом розглядати такі питання. І також претензії людей до самих правоохоронних органів. Ми одержуємо, на жаль, немало листів з подібними скаргами. Вивчаємо їх найретельніше. А потім запрошуємо тих, хто причетний до порушень прав громадян, представників громадських організацій, де після обговорення конкретних випадків даємо і свою оцінку. Дуже принципову і нерідко сувору. Ще є немало випадків непрофесійного підходу до своїх обов’язків працівників міліції, їхньої необізнаності в законодавчій сфері, а інколи й зухвалості.
— Тривалий час точиться розмова про муніципальну міліцію. Рідко коли буває апаратна нарада в Київського міського голови, коли він не говорив би про цю проблему.
— Для нашої комісії питання це дуже актуальне. Ми вивчаємо його разом з бюджетною, земельною та іншими комісіями. Думка тут єдина: сьогодні потрібні зміни в законодавстві, які відкрили б зелене світло створенню підрозділів муніципальної міліції.
А місто готове до такого нововведення. Мало того, ми впевнені, що і працівників дорожньо-патрульної служби столиці, і дільничних теж мають фінансувати з міського бюджету. Адже місцеві сили краще захищатимуть громадян і правопорядок.