Член постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, член фракції «Наша Україна» Роман Зварич висловлюється за більш м’який контроль з боку ПАРЄ і можливість переведення України в постмоніторинговий режим. Під час прес-конференції в Києві він наголосив, що необхідно окреслити «рамки самої процедури моніторингу» і визначитися, має формальна процедура контролю стосуватися лише формального виконання зобов’язань країни перед Радою Європи чи ця процедура «дає змогу втручатися в загальніші сфери».
За словами Р. Зварича, процедура моніторингу має «формальний характер» і стосується того, виконала чи не виконала країна ті чи ті вимоги Ради Європи. Він зазначив, що ефективніший — постмоніторинговий режим, і зауважив, що сам є прихильником того, аби Україну перевели з режиму формального моніторингу в постмоніторинговий режим. «Це дає нам значно ширші можливості», — заявив він, додавши, що жодна з держав Ради Європи, яка перейшла в постмоніторинговий режим, не виконала до кінця свої зобов’язання перед Радою Європи.
У свою чергу, заступник глави постійної делегації Верховної Ради Анатолій Раханський (фракція партій промисловців і підприємців та «Трудова Україна») нагадав, що в червні цього року в ПАРЄ пройдуть слухання з українського питання. На думку депутата, «це буде останній акорд» для України. Він переконаний, що депутатам потрібно об’єднатися і прийняти необхідні закони та кодекси для остаточного виконання вимог Ради Європи.
Глава постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Борис Олійник стверджує, що тільки після прийняття відповідних законів і кодексів в Україні, можливо, порушуватиметься питання про зняття моніторингу або переходу на постмоніторинговий режим. Він також зазначив, що зобов’язання, котрі взяла на себе Україна перед Радою Європи, має бути виконано щонайбільше впродовж трьох років. А Україна виконує їх уже восьмий рік. Б. Олійник також підкреслив, що в Ради Європи «є формальні підстави» вимагати від України не тільки прийняття низки необхідних законів, а й їх виконання.