Коаліційний уряд на чолі з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем та парламентська більшість працюватимуть до президентських виборів, що відбудуться наступного року. Таку думку під час прес-конференції висловив Президент України Леонід Кучма.
Водночас глава держави «боїться чергової великої програми дій» Кабінету Міністрів. На його переконання, вона повинна стати програмою конкретних заходів без слів «посилити» і «поліпшити». Глава держави планує подати на розгляд парламенту свій законопроект про внесення змін до Конституції стосовно політичної реформи в країні. А народні депутати, переконаний Президент України, мають найближчим часом зробити «конкретні кроки» для виведення країни з-під санкцій FATF і протягом року ухвалити Податковий кодекс, що легалізує доходи, які поки що працюють на іноземну економіку.
Проте, зазначив Президент, все-таки є перспективи економічного зростання, пов’язані з країнами СНД, про що засвідчив саміт глав держав. За словами Леоніда Кучми, нині Україна використовує можливості загального ринку пострадянських країн лише на десять відсотків. Отже, головним завданням під час свого річного головування в Раді Співдружності глава держави визначив створення зони вільної торгівлі.
Президент підкреслив, що Україна не переносила зустріч представників трьох держав (України, Росії та Німмечини, які беруть участь у створенні міжнародного газотранспортного консорціуму), котра мала відбутися в понеділок. Водночас він нагадав «відомий факт», що до ГТК запросять й інші країни, насамперед Францію та Італію. Крім того, проблему створення газового консорціуму на політичному рівні розв’язано, а «далі її повинні вирішувати уряди».
Леонід Кучма заявив, що Україна приєднається до будь-якого рішення Ради Безпеки ООН стосовно Іраку. Проте, за його словами, треба використати всі можливості для мирного врегулювання «іракської кризи». Глава держави наголосив, що у разі потреби Україна готова задіяти батальйон з хімічного, бактеріологічного і радіаційного захисту.
Президент повідомив, що рішення про передачу державних корпоративних прав НАК «Нафтогаз України» в управління Міністерства палива й енергетики уряд найближчим часом відмінить, оскільки це «грубе порушення системи».
Стосовно заяв БЮТ, СПУ та КПУ про наміри відновити акції протесту Л. Кучма сказав, що їх сприйняв «абсолютно спокійно», і додав: залякати нинішню владу мітингами неможливо.