60 відсотків хворих на туберкульоз, яких виявляють уперше, становлять люди працездатного віку. Таку інформацію оприлюднила, виступаючи на конференції «Досвід і перші підсумки впровадження стратегії боротьби із туберкульозом, рекомендованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я, в Донецькій області», перший заступник державного секретаря Міністерства охорони здоров’я України Ольга Бобильова. За її словами, насторожує той факт, що чимало ВІЛ-інфікованих осіб хворі водночас і на туберкульоз. Тому ці дві проблеми в Україні взаємопов’язані.

Впровадження нової стратегії боротьби із туберкульозом, ініційованої ВООЗ, розпочалося в 2001 році. Проект фінансується Агенцією із міжнародного розвитку США і розрахований на три роки. Реалізація проекту в Донецькій області, обраній пілотною, триває уже рік. На сьогодні так званою ДОТС-стратегією охоплено майже 3 мільйони (62 відсотки) мешканців області. Хворі мають доступ до безкоштовної діагностики та безоплатного лікування. В межах проекту відбулося навчання лікарів і медсестер, проведено 30 моніторингових візитів до районів, фтізіатрична служба отримала нову техніку, холодильники, меблі, інвентар, лабораторне обладнання, а також транспорт.

Ситуація на Донеччині ускладнюється поганою екологічною обстановкою та крайовою професійною патологією шахтарів, що на 20—30 відсотків збільшує ризик захворюваності на туберкульоз у регіоні. На сьогодні в області 17 тисяч хворих, із них 3714 додалися торік. Третина хворих небезпечна для оточуючих і підлягають ізоляції. Медики сподіваються, що впровадження проекту дасть змогу у найближчі 3—4 роки хоча б локалізувати епідемію на регіональному рівні. Перші обнадійливі результати вже з’явилися: якщо за останні роки приріст кількості хворих становив 10—15 відсотків, то торік — менш як 5 відсотків.

Третій рік поспіль вдається стримувати зростання дитячого туберкульозу. 98—99 відсотків дітей вакцинують та обстежують з допомогою реакції Манту для своєчасного виявлення ознак первинного ураження. Щороку 25 тисяч дітей, а також до 7 тисяч дорослих, які мешкають у сім’ях, де є хворі на туберкульоз, отримують профілактичне лікування за рахунок обласного бюджету. А тисяча малюків та школярів оздоровлюється в протитуберкульозних санаторіях.