Верховна Рада повинна терміново розглянути закон про пропорційну систему виборів народних депутатів. Про це заявили Юлія Тимошенко — лідер фракції БЮТ, Олександр Мороз — СПУ, Петро Симоненко — КПУ.
Лідери опозиційних фракцій підготували низку законопроектів, до ухвалення яких планують залучити і представників парламентської більшості. Зокрема, за їхніми словами, треба передбачити відповідальність народних обранців за вихід із фракції та неможливість впливу владних структур і певних фінансових кіл на позиції парламентаріїв. Бютівці, соціалісти та комуністи планують внести зміни до постанови про висвітлення діяльності ВР, що, на їхнє переконання, значно поліпшить об’єктивність висвітлення роботи парламенту. Зокрема, щотижня 4,5 години транслювати на Першому національному каналі виступи депутатів різних політичних сил.
Крім того, опозиція пропонує внести до закону про Держбюджет такі зміни, які «не зачіпатимуть інтересів більшості» і дадуть змогу вдвічі підвищити мінімальну заробітну плату. Водночас лідери БЮТ, СПУ і КПУ готують звернення до Голови ВР Володимира Литвина з проханням створити комісію, яка пояснила б ситуацію навколо «сфальсифікованого бюджету», оскільки, за словами Юлії Тимошенко, головний фінансовий документ країни, який підписав Президент, «істотно відрізняється від документа, який ухвалив парламент».
Опозиційні лідери також пропонують внести зміни до Земельного кодексу й підготувати законопроект про заборону продажу квартир за заборгованість з комунальних послуг. А найшвидший шлях вирішення питання про депутатів-сумісників, на їхнє переконання, — це звернення Голови ВР до суду.
Крім того, опозиція готує заяву про «ганебне» явище в українському політикумі — входження 300 вищих керівників нашої держави до масонської ложі ордену святого Станіслава.