Яким буде висвітлення діяльності Верховної Ради під час нової, третьої, сесії? Із цим запитанням наш кореспондент звернулася до голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи ТОМЕНКА:

— На сьогодні підписано практично всі угоди з телерадіоорганізаціями, які висвітлюватимуть діяльність парламенту. Є певні якісні зміни: скажімо, домовилися з Першим національним телеканалом, що дебати представників фракцій у прямому ефірі йтимуть у зручний і для депутатів, і для глядачів час — у понеділок. Збільшується кількість парламентських «Щоденників», висвітлення діяльності парламенту відбуватиметься не лише під час пленарних тижнів, а й під час роботи депутатів у комітетах та виборчих округах. Бо треба показати, що роблять комітети, фракції, депутати в регіонах.

Продовжуватиметься і співпраця з комерційними каналами: крім прямої радіотрансляції сесії ВР та висвітлення через УТ-1, продовжуємо працювати з «Радіо-рокс» та телерадіокомпанією «Ера», де також будуть прямі включення з сесійної зали і присутність депутатів у прямому ефірі.

Уточнюється формат висвітлення діяльності парламентських комітетів і депутатських фракцій в «Голосі України», оскільки є застереження з боку різних фракцій, що хтось більше, а хтось менше з’являється на сторінках газети ВР. На засіданні комітету погодимо новий варіант постанови про пропорційність висвітлення діяльності комітетів і фракцій в «ГУ». Зокрема, вперше запропонуємо формулу рівномірного висвітлення діяльності народних депутатів-мажоритарників. Це дасть можливість і газеті, і депутатам бути впевненими, що «Голос України» на боці всіх депутатів, а не якоїсь однієї фракції.

Сподіваюся, що загалом якість висвітлення діяльності Верховної Ради буде набагато вищою. Хоча є маса проблем: скажімо, не можна зобов’язати комерційні канали у своїх випусках новин говорити про парламент так, як ми вважаємо за потрібне. Це справа їхньої професійної етики. Також потребує розв`язання проблема з висвітленням діяльності мажоритарних депутатів у регіонах: щоб депутат-мажоритарник принаймні раз на місяць мав можливість через обласні державні телерадіокомпанії розповісти, що він робить як депутат у своєму виборчому окрузі.

Записала Юліана ШЕВЧУК.