Заява фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді

Державний бюджет України на 2003 рік приймався у надзвичайно складній політичній ситуації. Керовані з вулиці Банкової пропрезидентські фракції намагалися дестабілізувати роботу парламенту, в тому числі не раз робилися спроби торпедувати нормальний перебіг бюджетного процесу. Їх не влаштовувала запропонована депутатами від опозиції прозорість майбутнього бюджету та істотне звуження можливостей для його розкрадання.

Соціалісти вперше за багато років проголосували за бюджет. Чому?

По-перше, бюджет-2003, прийнятий парламентом, істотно відмінний від того проекту, що пропонував уряд. Він більше наближений до задоволення проблем простих людей. Його реалізація дасть змогу хоча б певною мірою поліпшити життя громадян, підвищити ступінь їхньої соціальної захищеності, збільшити фінансування галузей, які визначають економічне обличчя держави.

По-друге, якби залишився в силі проект, котрий запропонував уряд, тоді доходна частина бюджету була б меншою на чотири млрд. грн і відповідно зменшилися б видатки. Про розв’язання багатьох соціальних питань годі було б і думати.

На внесенні яких питань до бюджету наполягали соціалісти, виступаючи ініціаторами розв’язання болючих проблем суспільства? Назвемо лише деякі.

У прийнятому бюджеті передбачено підвищення на 50 відсотків заробітної плати працівникам освіти, медицини, культури, соціальної сфери. На ці потреби спрямовано 1 млрд. 600 млн. грн. Водночас виділено додатково 70 млн. грн. на утримання системи професійно-технічної освіти. Це означає збереження тисяч робочих місць працівників профтехосвіти, а головне — мільйони молодих людей отримають першу професію.

93 млн. грн. передбачено в бюджеті на інформатизацію загальноосвітніх навчальних закладів, а також на комп’ютеризацію сільських шкіл, що дасть змогу скоротити хронічне відставання рівня інформатизації шкіл України (а особливо сільської школи) від загальноєвропейських стандартів.

Майже на 50 відсотків передбачено збільшити плату військовослужбовцям, прикордонникам, працівникам органів внутрішніх справ, що дасть змогу підвищити рівень соціальної захищеності цієї категорії громадян, яка разом з сім’ями становить значну частину населення.

Вдалося залишити на рівні минулого року пільги для різних категорій громадян і не допустити їх скорочення.

За наполяганнями фракції СПУ у витратах на медицину в бюджеті передбачено кошти на придбання для хворих кардіостимуляторів і ендопротезів, в т. ч. лише на ендопротези — 10 млн. грн. Зрозуміло, що це врятує життя і поверне працездатність хворим з малим матеріальним достатком.

Нагальна проблема для України — надання медичної допомоги дітям, що народилися з уродженими вадами серця. Від цих вад щороку в Україні помирає майже три тисячі немовлят. За наполяганням фракції соціалістів в бюджеті передбачено цільове виділення 13 млн. 500 тис. грн. на оснащення центру кардіохірургії немовлят Інституту серцево-судинної хірургії АМН України.

У бюджеті передбачено виділити 145 млн. грн. для здійснення фінансової підтримки вітчизняного сільгоспвиробника та заставних операцій з зерном через механізм здешевлення кредитів. Створено умови для поліпшення забезпечення села технікою. Для цього в бюджеті передбачено спрямувати 95 млн. грн. на розвиток національної акціонерної компанії «Украгролізинг», яка на прийнятних для сільгоспвиробника умовах здійснюватиме операції фінансового лізингу вітчизняної сільськогосподарської техніки.

Бюджетом передбачено істотне збільшення видатків на будівництво доріг місцевого значення, що допоможе вирішити низку соціальних та економічних проблем, пов’язаних з відсутністю нормального транспортного сполучення. Для цього бюджетом встановлено спрямувати на розвиток мережі і утримання автошляхів 70% акцизних зборів з вироблених в Україні і ввезених нафтопродуктів і транспортних засобів, 70 відсотків ввізного мита з нафтопродуктів і транспортних засобів і шин до них. Уперше бюджет передбачає збільшення надходження коштів на впорядкування доріг і вулиць у селах і малих містах.

Соціалісти дбають не тільки про фізичне здоров’я нації, а й про її духовні джерела. Видатною подією в культурному житті України стане видання (вперше в історії!) повного академічного зібрання творів Т. Шевченка, адже за пропозицією і наполяганням фракції СПУ в бюджеті окремим рядком передбачено виділити 5 млн. 600 тис. грн. на видання масовим накладом дванадцятитомника Великого Кобзаря. Це дасть змогу кожній бібліотеці в Україні — від сільської до Національної — мати на своїх полицях і знайомити нові покоління з повним зібранням творів Кобзаря.

Ми розуміємо, що прийнятий Верховною Радою бюджет надзвичайно далекий від ідеального, багато в ньому спірних моментів, багато прогалин і недоліків. Але цей закон — результат компромісу.

Слід також зазначити, що бюджет-2003 порівняно з попередніми роками — більш прозорий, краще піддається контролю за використанням коштів, істотно звужує можливості для різного роду зловживань. А вже це — крок уперед до демократизації українського суспільства.

Фракція Соціалістичної партії в Верховній Раді рішуче виступає проти намагань пропрезидентських сил ревізувати вже затверджений Закон України «Про Державний бюджет України на 2003 рік» і скасувати його позитивні надбання із соціального захисту і підтримки виробництва.

Парламентська фракція соціалістів звертається до всіх здорових сил вищого законодавчого органу держави з проханням зробити все необхідне для збереження усього позитивного в бюджеті і його реалізації на користь суспільства.

Олександр МОРОЗ, голова фракції.
27 січня 2003 року.