У Бюджетний кодекс потрібно закласти механізм стимулювання територіальних громад до збільшення доходів. Про це під час зустрічей у виборчому окрузі заявив народний депутат України, перший заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Валерій Коновалюк.

— Сьогодні в Україні є дотаційні території, які, отримуючи дотацію із державного бюджету, не вживають жодних заходів для того, щоб економічно забезпечити себе, — зазначив Валерій Коновалюк. — Ми прагнемо до того, щоб території, де збирають найбільше коштів, отримали більше можливостей для акумулювання грошей. Тим паче що в регіонах-донорах, наприклад, на Донеччині, проблеми зі здоров’ям населення, з екологією набагато серйозніші. Тобто потрібно запровадити таке поняття, як коефіцієнт депресивності. Адже деякі шахтарські міста, інші населені пункти потребують індивідуального підходу у формуванні свого бюджету.

І на сесії Докучаєвської міської ради, і на засіданні колегії Волноваської районної державної адміністрації, участь у яких узяв перший заступник голови бюджетного комітету, насамперед ішлося про місцеві бюджети на 2003 рік. Розглядалися також питання про розміри і виплату пенсій, про фінансування Збройних Сил і реформу в армії, про проект Податкового кодексу. Учасники засідань висловлювали і пропозиції щодо головного фінансового документа країни.

— Бюджетний процес 2003 року був найскладніший, тому що «наклався» на політичну ситуацію, — визнав Валерій Коновалюк. — Але ми не мали права новий уряд заздалегідь зробити заручником нереальних показників. Ми домоглися скасування результатів другого читання, щоб іще раз збалансувати бюджет і, найголовніше, визначити основні напрями державної фінансової політики. Адже поряд зі зростанням економіки в нас триває випереджальне збільшення витрат. Якщо в 2002 році валовий внутрішній продукт зріс на 4 відсотки, то витрати бюджету — на 15—18 відсотків. Це свідчить про відсутність соціальної спрямованості витрат.

Народний депутат підкреслив, що вперше визначено новий механізм розподілу державних капіталовкладень: кожна область отримає гарантовану суму на виконання програм та проектів, зокрема, із водопостачання, газифікації тощо. Внаслідок перегляду проекту держбюджету лише Волноваському району збільшено дотацію на 400 тисяч гривень. Консолідований бюджет Донецької області зріс на 300 мільйонів гривень (на 15 відсотків) порівняно з минулим роком. Заплановано збільшення витрат за основними позиціями: на освіту — на 28 відсотків, на охорону здоров’я — на 23 відсотки.

Але досягти передбачених цифр на місцях буде непросто. Доходна частина бюджету Докучаєвська, наприклад, складається переважно з податку на прибуток із громадян та плати за землю. За розрахунками міського голови Леоніда Самборського, для того, щоб виконати намічене, середня заробітна плата в місті повинна збільшитися із 440 до 500 гривень і більше. І якщо великі підприємства, насамперед містоутворювальний флюсо-доломітний комбінат, гроші працівникам платять регулярно, то з малими підприємствами є проблеми. На думку голови, мають діяти економічні важелі, внаслідок чого роботодавцеві буде невигідно «ховати» заробітну плату.

— Верховна Рада вже зробила крок для реалізації податкової реформи, — сказав Валерій Коновалюк. — Ми розглянули і прийняли закон про податок на прибуток підприємств, прийняли нову редакцію закону про акцизний збір. Щоб мати справді ефективне податкове законодавство, потрібно прийняти закон про податок на доходи фізичних осіб. Це дасть можливість легалізувати той обсяг фонду оплати праці, який нині перебуває в тіні. І спрямовувати ці ресурси на забезпечення додаткових доходів місцевих бюджетів, наповнення фонду соціального страхування і Пенсійного фонду.

Волноваський район — кращий в області серед сільськогосподарських районів. Однак під час приїзду сюди народного депутата пролунало питання і про базову для області вугільну галузь. Валерій Коновалюк зазначив, що в бюджеті цього року вперше зроблено акцент не на дотацію шахтам, а на забезпечення розвитку вугільних підприємств: передбачено кошти на придбання обладнання і запуск нових лав, що дасть можливість збільшити річний видобуток палива на 5 мільйонів тонн. «Витрати на вугільну галузь передбачено в розмірі 2,9 мільярда гривень. Мало, але достатньо, щоб подолати негативні тенденції. І вже в бюджеті наступного року можна зменшити витрати держави на базову галузь».

Виборців округу № 62 хвилюють не лише загальнодержавні проблеми, а й побутові питання. З травня по грудень 2002 року народний депутат Валерій Коновалюк отримав близько 70 скарг, звернень та листів громадян. Законодавчого сприяння потребувала діяльність підприємств гірничо-металургійного комплексу (Новотроїцького рудоуправління, Великоанадольського вогнетривного комбінату та Докучаєвського флюсо-доломітного комбінату) в умовах експерименту. Серед питань, які потребували втручання народного депутата, — відновлення роботи хіміко-металургійної фабрики в селищі Донське Волноваського району, поетапна газифікація низки населених пунктів округу, завершення будівництва школи в селищі Мелекине Першотравневого району та Зорянської сільської лікарні Володарського району. Пріоритетним напрямом у діяльності Валерія Коновалюка є виховання підростаючого покоління: для десяти сільських шкіл округу придбано комп’ютери, встановлено іменну стипендію обдарованим дітям, придбано художню літературу для Вугледарської міської бібліотеки.

Донецька область.