Сьогодні розпочинає роботу третя сесія Верховної Ради України четвертого скликання. На її відкриття запрошено членів уряду, голів Верховного і Конституційного судів, Генерального прокурора України, голів Національного банку і Рахункової палати України. Після складання присяги народним депутатом України і суддею Конституційного Суду виступлять Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Потім групу народних депутатів України буде нагороджено Грамотами Верховної Ради України за законотворчу роботу в період другої сесії парламенту. Парламентарії планують також проголосувати за розклад засідань Верховної Ради на 4—7 та 11—12 лютого 2003 року, порядок денний третьої сесії.
Однак на погоджувальній раді голів парламентських комітетів, депутатських фракцій і груп, деякі фракції, зокрема, комуністи і «Наша Україна», запропонували перенести затвердження порядку денного на наступний пленарний тиждень, оскільки низку важливих, на їх думку, питань не включено до порядку денного.
Це, зокрема, закони про вибори народних депутатів і Президента України, зміни до Конституції стосовно позбавлення повноважень народних депутатів, обраних за партійним списком, у разі їх переходу до іншої фракції, зміни до бюджету-2003, складання депутатських повноважень депутатами-суміжниками.
Загалом до порядку денного третьої сесії Верховної Ради вже внесено понад 760 питань, із них 36 подано Президентом України як невідкладні.
За словами Голови Верховної Ради щоденне навантаження на парламент зросте порівняно з попередньою сесією в півтора разу. Володимир Литвин наголосив, що це потребує відповідної організаційної роботи з процедури розгляду питань — на голосування в сесійний зал повинні виносити лише узгоджені, а не декілька альтернативних документів, а ті законопроекти, які не підтримують парламентські комітети, — голосувати пакетом. Окрім цього, першого лютого до ВР надійшло ще 15 законопроектів, які уряд пропонує включити до розгляду в першочерговому порядку.
До розгляду народним депутатам на перший пленарний тиждень третьої сесії заплановано 75 законодавчих актів. Як невідкладні пропонується обговорити 10 проектів законів. Зокрема, про внесення змін до закону про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування, проекти законів «Про деякі питання сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування», «Про державну підтримку страхування та кредитування експорту», «Про реструктуризацію заборгованості, яка виникла внаслідок неповних розрахунків за енергоносії», «Про відчуження земельних ділянок права приватної власності» тощо. Впродовж тижня народні депутати також мають визначитися стосовно низки законопроектів, які підготовлені до другого читання — зміни до Кодексу законів про працю та закону про оплату праці (щодо мінімальної погодинної зарплати), зміни до деяких законів України з питань запобігання використанню банків та інших фінансових установ з метою відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, тощо.
11 лютого у Верховній Раді відбудеться день уряду, на якому депутати обговорять проблему соціального захисту та реабілітації інвалідів.
12 лютого мають відбутися парламентські слухання про вшанування пам’яті жертв голодомору 1932—1933 років.
Наступного тижня народні депутати також працюватимуть у комітетах і фракціях.