Такого висновку дійшли члени науково-експертної ради Національної іміджевої програми «Лідери ХХІ століття», відзначивши групу керівників «Укрзалізниці» за ефективність господарювання. Адже послугами залізничного транспорту щороку користується понад 550 мільйонів пасажирів. Тобто кожен громадянин України щонайменше 10 разів на рік вирушає в мандрівку потягами «Укрзалізниці». Створити для цього комфортабельні й безпечні умови — завдання колективу цього підприємства.

Усе — для пасажирів! Це не лозунг, а неухильне правило для тих, хто обслуговує подорожуючих. А їхня мандрівка розпочинається з інформації про поїздку. На великих вокзалах встановлено табло, які інформують про наявність вільних місць у потягах. Скажімо, на станції Київ-Пасажирський, поки єдиній в Україні, система оповіщення голосовим зв’язком повністю комп’ютеризована. Всі повідомлення записані на магнітофонну плівку й передаються в автоматичному режимі. Це стало можливим тому, що потяги курсують за графіком, відбувають з одних і тих самих колій і прибувають туди само.

На всіх вокзалах України здійснено заміну касового устаткування. Його оперативні можливості значно підвищили швидкість роботи кас. Ця система автоматизована й забезпечує продаж квитків, облік місць, фінансовий облік, збирання статистичних даних. Цього року буде запроваджено нову систему, яка теж значно підвищить ефективність роботи в цій сфері обслуговування пасажирів.

«Укрзалізниця» здійснює проект з реконструкції вокзалів. Причому не забуто й про приміські напрямки. Приміром, на Київському вокзалі повністю замінено платформи, реконструйовано касовий зал, де створено сучасні умови й для роботи персоналу, й для подорожуючих. Поліпшено, зокрема, надання довідкової інформації, встановлено турнікети для кількісного обліку перевезень приміських пасажирів. Завершується будівництво другого касового залу, який обслуговуватиме тих, хто від’їжджатиме з північних платформ. З його здачею в експлуатацію не лише спроститься придбання квитків, а й буде усунуто незручності для пішоходів і автотранспорту, що пересуваються Привокзальною площею.

У нових технологіях обслуговування закладається рівень безпеки пасажирів на вокзальних платформах. На найбільших вокзалах вони прибиратимуться механізованим способом, а запроваджена автоматика дасть змогу оперативно реагувати на нештатні ситуації.

Та це тільки один напрям діяльності «Укрзалізниці». Адже пасажири прагнуть не лише мати добротне обслуговування на вокзалах, а й швидко діставатися місця призначення. Тому підприємство реалізовує проект, спрямований на підвищення маршрутної швидкості пасажирських потягів. Стратегію втілення цих планів розраховано на п’ять років. На першому етапі плановано підвищити швидкість до 140—160 кілометрів на годину. На другому — до 2010 року на кількох напрямках швидкість руху потягів зросте до 210 кілометрів за годину.

Чимало новинок передбачається запровадити в багатьох сферах, що дозволить пасажиру почуватися в поїздці комфортно й безпечно, оскільки політика «Укрзалізниці» спрямована саме на це. Тому науково-експертна рада Національної іміджевої програми «Лідери ХХІ століття» визнала групу керівників цього підприємства кращими серед ділової еліти України, нагородивши їх почесними відзнаками. Міністр транспорту, генеральний директор «Укрзалізниці» Георгій Кірпа став лауреатом нагороди «За заслуги перед народом». Міжнародної нагороди тисячоліття удостоєно заступника генерального директора державної адміністрації залізничного транспорту Михайла Мостового та начальника Південної залізниці Віктора Остапчука. В номінації «Лідер України» нагороду вручено заступникові генерального директора Володимиру Корнієнку, «Лаври слави» —першому заступникові генерального директора державної адміністрації залізничного транспорту Михайлу Мостовому, «Європейська якість» — начальнику Львівської залізниці Богдану Піху, «Ділова людина року» — керівнику департаменту розвитку та координації транспортних систем Міністерства транспорту України Григорію Легенькому та керівнику служби Міністерства транспорту України Івану Строгушу. Почесної нагороди «Свята Софія» удостоєно начальника головного фінансового управління «Укрзалізниці» Надію Соколовську, міжнародної нагороди імені Сократа —начальника Донецької залізниці Миколу Рогова. В номінації «100 кращих підприємств» визнано колектив вокзалу станції Київ-Пасажирський Південно-Західної залізниці та колектив вагонної дільниці цієї станції. Великій групі керівників «Укрзалізниці» було вручено дипломи.