Уже втретє поспіль не вдалося розпочати засідання сесії Кіровоградської міської ради, внаслідок чого так і не було затверджено бюджет міста на 2003 рік.

Тривале протистояння міського голови Миколи Чигрина з групою депутатів міської ради цими днями досягло критичної межі. Ситуація зайшла в глухий кут: жодна з протидіючих сторін не бажає поступитися амбіціями. Мало того, опоненти вдалися до відвертих погроз. Так, Микола Чигрин у своєму зверненні до громадян заявив, що ініціює розпуск міськради. А його супротивники мають намір розпочати збір підписів для проведення референдуму про дострокове припинення повноважень міського голови...
Після переговорів — конфронтація
Нагадаємо: на виборах перемогу здобув виконувач обов’язків міського голови Микола Цимбаревич. Однак після судового оскарження вибори було визнано недійсними. На повторне волевиявлення з’явилася значно менша частина електорату, що дало привід опонентам Миколи Чигрина казати про можливу фальсифікацію. Тривалий час міська виборча комісія через розкол, що в ній стався, не могла затвердити на посаді новообраного міського голову. Крапку в епопеї поставив суд. Але й після цього депутати міськради, серед яких переважали опоненти, не одразу визнали Миколу Чигрина.
Деяке потепління в стосунках сторін спостерігалося протягом вересня—листопада. Тоді внаслідок довгого переговорного процесу вдалося обрати секретаря ради та прийняти кілька важливих рішень. Але грудень знову приніс конфронтацію...
В запеклому поєдинку за право керувати містом зійшлися дві сили. Міського голову Миколу Чигрина та його опору — депутатську групу «Народовладдя» активно підтримують облдержадміністрація та народний депутат Ганна Антоньєва. За спиною опозиції, яка донедавна йменувалася «За єдину Україну!», а нині називається «Трудова Україна», — фігура народного депутата Ігоря Шарова. За великим рахунком, нинішні події — це продовження боротьби, котра розпочалася ще в 1998 році. Тоді на кону був депутатський мандат. Нині об’єктом надінтересу стало місто. І знову, як п’ять років тому, перемогла Антоньєва. Саме її ставленик урешті-решт зайняв крісло міського голови. Однак у трудовиків виявилося достатньо сил, щоб повністю заблокувати роботу й міської ради, і її виконавчого органу.
Залишається чимало спірних питань
У зверненні про необхідність розпуску міської ради Микола Чигрин, звинувачуючи опонентів у зриві роботи сесії, стверджує, що всі потрібні документи «за чотири дні до засідання було роздано депутатам міськради». За його словами, під час підготовки до засідання представники фракції «Трудова Україна» вимагали від міських служб надати документи про структуру і штатний розклад комунальних підприємств, які є госпрозрахунковими.
Перша частина наведених аргументів спростовується і противниками, і деякими депутатами, котрі кажуть, що матеріали до «бюджетної» сесії було роздано за два дні. А стосовно документів, що їх начебто незаконно вимагають депутати, питання спірне. Бо, за словами опонентів міського голови, йдеться насамперед про особисті розпорядження Миколи Чигрина щодо використання бюджетних коштів.
Ще в грудні опозиціонери категорично заявили, що блокуватимуть роботу сесії, доки не ознайомляться із названими розпорядженнями...
Чи є вихід із кризи?
Своєрідний прогноз розвитку подій та можливий варіант виходу із тупикової ситуації дав позафракційний депутат міськради Микола Садовий, голова обласної організації СПУ.
Він зазначив, що й нові вибори до міської ради, й заміна міського голови нічого не змінять. Бо за винятком двох-трьох, буде обрано тих самих людей. Вихід, за його словами, знайдуть лише в тому разі, якщо Микола Чигрин позбавиться впливу деяких осіб і перейматиметься лише інтересами громади. Крім того, за словами соціаліста, на ситуацію може істотно вплинути зустріч усіх зацікавлених осіб, серед яких, зокрема, голова облдержадміністрації Василь Моцний, міський голова Микола Чигрин, народні депутати Ганна Антоньєва, Ігор Шаров.
 
Кіровоград.