Верховна Рада України розпочне свою третю сесію з оптимізмом і працюватиме без катаклізмів, які були в попередні періоди. Про це заявив в інтерв’ю журналістам Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. За його словами, якщо буде забезпечено цю передумову, то парламент зможе виконати дуже важливе завдання, яке стоїть на порядку денному вже не перший рік: прийняти Податковий кодекс. Наступні завдання парламенту на період третьої сесії, відзначив В. Литвин, —схвалення законодавчих актів з пенсійної реформи, виконання Україною всіх зобов’язань перед Радою Європи, а також втілення у життя політичної реформи через таке рішення, яке влаштовувало б і весь парламент, і все українське суспільство.

Глава парламенту переконаний, що політичну реформу в Україні необхідно провести до початку наступних президентських виборів. «Треба вибудувати дещо іншу систему державної влади, систему стримування і противаги, — сказав Володимир Литвин. — Це урівноважить, зменшить активність під час президентських перегонів. Зокрема, треба чіткіше визначити повноваження Президента, уряду і парламенту». Бо нинішні повноваження Верховної Ради, виписані в Конституції, на його погляд, не співвідносяться з багатьма функціями парламенту, насамперед контрольною. Недостатньо проводиться моніторинг за втіленням у життя законів, які приймає парламент.
В. Литвин повідомив, що щорічне послання Президента України Л. Кучми до Верховної Ради очікується на початку березня. А в середині березня — програма діяльності уряду. Глава парламенту нагадав, що вже створено робочу групу парламенту і Кабміну, яка працює над цим документом, щоб узгодити різні точки зору і виробити єдиний документ, який би «відповідав настроям, устремлінням і запитам України».
Коментуючи обрання Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД, Голова Верховної Ради зазначив, що це — «величезна політична, стратегічна і моральна відповідальність». У травні цього року в Санкт-Петербурзі відбудеться засідання Міжпарламентської асамблеї СНД, а у вересні — зустріч керівників держав СНД в Ялті, де планується підписати договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності. «Якщо ця місія буде виконана, це буде величезний внесок усіх держав—учасниць СНД і насамперед глави Ради глав держав СНД — Президента України Леоніда Кучми», —вважає В. Литвин. Додаткових фінансових затрат для України наше головування в Раді глав держав СНД, на його погляд, не потребуватиме. Адже в цій Раді вже створено і діє секретаріат.
Нонсенсом назвав Голова Верховної Ради припущення, що після обрання на цю почесну посаду Президент України Леонід Кучма може достроково піти з посади глави держави. А дострокові президентські вибори він назвав «ще більшим нонсенсом». «Думаю, це всі зрозуміли, навіть непримиримі опоненти, і насамперед ті люди, які мають найбільші шанси здобути посаду глави держави під час президентських виборів, — сказав Володимир Литвин. — Якщо ми закладемо традицію дострокових президентських виборів, то і наступний президент апріорі зіткнеться з тією ж проблемою. Треба навчитися жити в умовах демократії. Якщо вибрали —треба тепер жити під керівництвом того глави держави, якого вибрали люди. Якщо комусь це не подобається, треба терпіти, навчитися чекати свого часу».