Уряд України схвалив програму протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, на 2003 рік.

Відповідну постанову Кабінету Міністрів України та Національного банку України «Про затвердження програми протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, на 2003 рік» було прийнято в середу.
Програма складається з п’яти розділів, в яких передбачено заходи з ліквідації недоліків, що спричинили запровадження економічних санкцій стосовно України, в законодавчій, організаційно-управлінській, інформаційній, науково-методичній, нормативній сферах, а також у питаннях кадрового та матеріального забезпечення і налагодження міжнародного співробітництва.
Так, зокрема, у сфері законодавчого врегулювання передбачено розробку низки законопроектів і проектів нормативних актів про запобігання легалізації «брудних» грошей та інших доходів, отриманих злочинним шляхом.
Передбачено доопрацювати і внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект закону про впорядкування проведення зовнішньоекономічних операцій резидентами з нерезидентами валютного регулювання, а також створення системи фінансового регулювання та контролю іноземних інвестицій.
Буде розроблено методичні рекомендації із запровадження нагляду і контролю за фінансовими операціями, методики здійснення перевірки сумнівних фінансових операцій і розслідування фактів легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Визначено і спрогнозовано потенційні загрози для економічної і національної безпеки України.
Заходи у сфері співробітництва правоохоронних органів з фінансовими і банківськими установами передбачають налагодження постійної взаємодії з обміну інформацією для виявлення фактів відмивання «брудних» грошей з використанням банківських та інших фінансових технологій.
У сфері міжнародного співробітництва програма передбачає налагодження співробітництва з відповідними міжнародними організаціями, забезпечення взаємодії з правоохоронними та контролюючими органами інших держав стосовно пошуку, арешту та конфіскації доходів, отриманих злочинним шляхом.
Виконання програми дасть змогу забезпечити стабільність фінансової системи і підвищити ефективність роботи із запобігання відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, повідомляє «Інтерфакс-Україна».