В Україні з офіційним візитом перебуває Президент Республіки Болгарія Георгій Пирванов. Це перший візит болгарського лідера до України в цьому статусі. Учора з ним зустрівся Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Сторони обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва. «У ВР надають великого значення розвитку співробітництва з Болгарією, бо і в Україні, і в Болгарії воно визначене як стратегічне, — заявив Володимир Литвин і додав. — У нас спільні принципи та підходи до розв’язання головних проблем. Ми щиро сподіваємося, що поглибимо співпрацю на парламентському рівні».
Цього самого дня в Маріїнському палаці під головуванням президентів двох країн відбулися україно-болгарські переговори в розширеному складі. За результатами зустрічі було підписано чотири двосторонні документи. Зокрема, угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Болгарія про співробітництво у сфері охорони авторського і суміжних прав. Крім того, Україна та Болгарія домовилися про співробітництво в галузі державного регулювання нагляду за безпекою під час використання атомної енергії. Відповідну угоду також підписано.
На спільній прес-конференції обидва президенти висловили незадоволення рівнем нинішнього співробітництва, передусім в економічній сфері, й висловилися за активізацію інвестиційної діяльності. За даними Держкомстату України, за 11 місяців 2002 року порівняно з відповідним періодом 2001-го наш товарооборот скоротився до 308,4 млн. доларів. Водночас український експорт зменшився на 6,3 відсотка, а болгарський імпорт — на 13,8 відсотка. До того ж у структурі українського експорту переважає сировина. Тож під час прес-конференції Георгій Пирванов, відзначивши «діловий і прагматичний тон», в якому пройшли переговори, заявив, що «загальна воля працюватиме для підвищення товарообороту і зміни його структури». Він відзначив взаємну зацікавленість сторін у співпраці в різних сферах і не в останню чергу в енергетиці, що засвідчили підписані документи. Болгарський лідер також подякував Україні за турботливе ставлення до болгар, які тут мешкають. Він зазначив, що болгарська сторона очікує нових кроків і, зокрема, надання національного статусу болгарській гімназії в місті Болград Одеської області.
Коментуючи негативні наслідки запровадження візового режиму, Георгій Пирванов сказав: «Я добре усвідомлюю, що запровадження віз впливає на зменшення туристичного потоку. Звісно, ми повинні добре розуміти, що рішення слід шукати в площині пом’якшення візового режиму чи активізації консульської діяльності». Леонід Кучма, в свою чергу, зазначив: «Ми також розуміємо, що цей крок вимушений». І повідомив, що нині на рівні МЗС тривають переговори про спрощення візової процедури.
Леонід Кучма також привітав Болгарію із запрошенням до НАТО та швидким просуванням шляхом євроінтеграції. І зауважив, що Болгарія офіційно підтримує європейські прагнення України і, зокрема, її бажання набути асоційованого членства в  ЄС. «Ми спільні в думках, що місце України в євроспільноті, і вдячні болгарам за їх позицію».
Сьогодні Георгій Пирванов прибуде до Одеси, де зустрінеться з керівництвом міста і області та болгарською діаспорою.