«У наших країн — цілковите взаєморозуміння в оцінці і внутрішніх процесів, і тих, що відбуваються у світі», — заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Прем’єр-міністром Республіки Узбекистан Уткіром Султановим.
«Ми надаємо великого значення співробітництву з вашою країною», — сказав Голова ВР. Він зазначив, що парламент вельми зацікавлений у роботі з реалізації двосторонніх домовленостей, досягнутих під час візиту в грудні минулого року українського Президента до Республіки Узбекистан і під час нинішнього візиту узбецького прем’єра до Києва. На жаль, поки що контактів на законодавчому рівні між Україною та Узбекистаном практично немає. Не сформовано й групи дружби в наших парламентах. Щоправда, в Україні цей процес уже розпочався.
У свою чергу, Уткір Султанов зауважив, що узбецький уряд узяв під контроль усі сфери співробітництва між нашими країнами. На жаль, 2002 року в двосторонній торгівлі переважали негативні тенденції. За даними Держкомстату України, зовнішньоторговельний оборот з Узбекистаном за дев’ять місяців минулого року порівняно з аналогічним періодом 2001-го зменшився на 182 млн. доларів і становив 65,2 млн. доларів. Водночас експорт зменшився в 1,6 разу, а імпорт — більш як удесятеро. Під час бесіди узбецький прем’єр сказав, що цього року нашим країнам треба спробувати бодай досягти рівня 1996 року.
Уткір Султанов вказав на велике значення, що його надає Узбекистан ініціативам України в регіональному співробітництві, і зазначив, що тепер «у СНД настав час України». Узбецький гість висловив сподівання, що під час головування в СНД Леонідові Кучмі вдасться зробити роботу цієї організації ефективнішою.