Конфлікти та непорозуміння між міським головою Сум Олександром Андроновим та облдержадміністрацією виникали постійно.

Спершу спробували усунути Андронова, як мовиться, тихою сапою. Не вийшло. І тоді обладміністрація, аби досягти бажаного, змінила тактику: то страхає прокуратурою, то ініціює розформування невгодного виконкому, то заманює пряником, пропонуючи міському голові інші престижні посади.

Втім, Андронов не злякався погроз, як, до речі, не спокусився і на пряники.

А під час торішньої передвиборної кампанії на опонента вилили цистерни бруду, однак і це не спрацювало. Здобувши на виборах підтримку більш як 70 відсотків виборців, Олександр Андронов обійшов висуванця облдержадміністрації.

Після цього політичні пристрасті в Сумах дещо вщухли. Однак це було лише затишшя перед бурею.

Нова атака на Андронова розпочалася минулої осені. Опозиційна більшість депутатів міськради вкотре ініціює відставку виконкому, заодно вимагаючи переформування двох депутатських комісій. На сесії непоступливий голова оприлюднює свою бесіду з головою облдержадміністрації напередодні торішніх виборів: «Якщо ви й виграєте вибори, Олександре Миколайовичу, ми вам працювати не дамо. Ми вас переоберемо... Закон дозволяє двома третинами вас усунути». Так воно й сталося. Більшість проголосувала-таки за відставку виконкому. Міському голові довелося призупинити це рішення сесії як таке, що не відповідає чинному законодавству.

Після сесії Олександр Андронов в інтерв’ю журналістам сказав: «Я витримав три роки шаленого тиску з боку облдержадміністрації, вистояв і довів свою правоту. На останніх виборах за мене проголосувала переважна більшість сумчан. Тож своїх виборців не зраджу. Я завжди готовий на розумний компроміс, але ніколи не підкорюся неприхованому диктату».

Та події засвідчили, що Андронов переоцінив свої сили. І вже на наступній сесії міськради подав заяву про відставку, яку депутати задовольнили.

Суми.

P. S. Президент Асоціації міст України Олександр Омельченко надіслав листа Генеральному прокуророві України С. Піскуну, у якому, зокрема, зазначається, що «протягом останніх трьох місяців прокуратурою міста Суми (а конкретніше — заступником прокурора радником юстиції Пирхою) внесено цілий ряд подань на нібито незаконні дії Сумського міського голови О. М. Андронова. Міською радою, виконавчим комітетом та міським головою ці протести відхилено як необгрунтовані та як такі, що суперечать не лише чинному Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а й положенням статті 144 Конституції України. Проаналізувавши зміст протестів прокурора, відповідність рішень міської ради, її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови чинному законодавству, правління Асоціації міст України вважає, що Пирха керується в даному випадку не вимогами закону, а намаганням дискредитувати міського голову, в тому числі і шляхом незаконного втручання в діяльність органів місцевого самоврядування».