Учора в Києві завершився неформальний саміт лідерів країн — учасниць СНД. Попри те, що офіційно саміт тривав два дні (28—29 січня), головні зустрічі та рішення найістотніших проблем відбулися вчора на пленарному засіданні. А саме: обговорювали можливість створення зони вільної торгівлі на території СНД як альтернативи ГУУАМ та ЄврАзЕС, проблему Нагірного Карабаху, продовження мандата російських миротворчих сил в Абхазії та, звичайно, інтригуюче питання про те, хто головуватиме в Раді голів держав СНД. Відомо, що російський Президент Володимир Путін пророчив цю посаду Леонідові Кучмі.
Однак, безумовно, лейтмотивом саміту стала економічна інтеграція колишніх радянських республік. Більшість вітчизняних аналітиків твердять: сьогодні значно дійовіші не багатосторонні, а двосторонні відносини. Мовляв, у двосторонньому режимі легше, а головне — ефективніше домовлятися. Можливо, тому перші зустрічі на саміті були саме двосторонні.
Зокрема, чимало нового повідомили Леонід Кучма та Володимир Путін. Під час двосторонніх переговорів йшлося про міжнародний газовий консорціум, який найближчим часом планує зареєструвати статут. Володимир Путін відзначив, що консорціум уже вийшов на той етап, коли сторони готові залучити західних партнерів до спільної роботи. Леонід Кучма уточнив, що йдеться передусім про Німеччину. Російський президент також відзначив, що консорціум, можливо, «прокачуватиме» не тільки російський газ: «Росія, так само як і Україна, активно проводить переговори з нашими партнерами в Середній Азії — Туркменистаном, Узбекистаном і Казахстаном». Слід також додати, що під час візиту Путіна було підписано десять двосторонніх документів, зокрема Договір про україно-російський кордон. На думку Президента України Леоніда Кучми, цей договір — один з найголовніших документів: «Якщо у нас іноді точаться розмови про імперські амбіції Росії, то я хотів би, щоб від сьогодні вони припинилися».
Але повернімося до саміту. Передусім він мав довести, що СНД — це не та організація, яка покликана оформити «цивілізоване розлучення» колишніх радянських республік, а інструмент, який здатен реально розв’язувати економічні та політичні проблеми. Чи вдасться це зробити президентам, буде зрозуміло з наслідків саміту.
Водночас, попри запевнення української влади «у прозорості та відкритості», жодного виступу з пленарного засідання саміту у прес-центрі продемонстровано не було. Очевидно одне: обговорення економічних питань було запекле, бо засідання тривало замість однієї години три.
Врешті, на прес-конференції Володимир Путін заявив, що на пост голови Ради голів держав СНД одноголосно обрано Леоніда Кучму. А от про створення вільної економічної зони в рамках СНД домовитися не вдалося. Як заявив Президент України Леонід Кучма, це питання розглядатимуть у вересні цього року на саміті в Ялті.