Торік у Верховній Раді найактивнішими були опозиційні фракції. Про це повідомила президент фундації «Відкрите суспільство» Оксана Грязнова, оприлюднюючи результати моніторингу діяльності 450 народних депутатів та 14 фракцій і груп парламенту за травень—грудень.

За підсумками діяльності парламентаріїв у ВР за 2002 рік перше місце посідає фракція «Наша Україна», депутати якої виступали з місця 932 рази, з трибуни — 449, вносили законопроекти — 527 й 182 рази подавали депутатські запити. Друге місце — за фракцією Компартії: 686 виступів з місця, 288 — з трибуни, 365 внесених законопроектів, 146 депутатських запитів. На третьому місці — фракція Соцпартії: 562 виступи з місця, 140 — з трибуни, 167 внесених законопроектів і 33 запити.

Далі за рівнем активності: фракція Блоку Юлії Тимошенко, партії промисловців та підприємців і «Трудової України», «Регіони України», СДПУ(о), НДП, група «Народовладдя», фракція АПУ, групи «Демократичні ініціативи», «Європейський вибір» та «Народний вибір».

Лідерами моніторингу серед депутатів, обраних за списком, стали: Юрій Кармазін («Наша Україна») із 110 виступами з місця та 89 з трибуни, Станіслав Гуренко (КПУ) із 59 внесеними законопроектами, Володимир Пузаков (КПУ) із 23 депутатськими запитами; серед мажоритарників: Валерій Асадчев («Наша Україна») із 80 виступами з місця, Сергій Терьохін («Наша Україна») із 25 виступами з трибуни, Сергій Буряк (ПППУ— «Трудова Україна») із 57 внесеними законопроектами та Віктор Балога («Наша Україна») із 12 депутатськими запитами.

О. Грязнова зазначила, що все це «математичні показники», а надалі фонд планує оприлюднити й якісні показники діяльності парламентаріїв, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».