Більше валюту не треба буде ховати в шкарпетки під час перетинання державного кордону між Росією та Україною
Щодня десятки тисяч громадян України перетинають російсько-український державний кордон. Їдуть у Росію до родичів, на гостину, але більшість, звісно, на заробітки. В російських мегаполісах — Москві, Санкт-Петербурзі, Новосибірську, а також у Тюмені, містах Сибіру традиційно працюють українці. За даними Міністерства праці РФ, кількість українських гастарбайтерів, які працюють у Росії, перевищує сотні тисяч осіб.
Попри те, що російський кордон «прозорий» для громадян України і віза не потрібна, в Росії діє низка законів, які дискримінують тих, хто повертається додому. Громадянин України не має права вивозити з Росії будь-яку валюту, крім російського рубля. Будь-який російський митник, знайшовши долари або євро, за законом може їх конфіскувати, а власника звинуватити в контрабанді валюти. Однак незабаром у Росії до закону «Про валютне регулювання та валютний контроль» буде внесено зміни.
Узгоджувальна комісія обох палат Федеральних зборів схвалила остаточний варіант поправок до цього закону. І резиденти, і нерезиденти (громадяни і негромадяни РФ) зможуть вивозити до $3000 без декларування і до $10 000 з декларуванням, але без підтвердних документів. Понад $10 000 можна буде вивозити з Росії тільки в безготівковій формі. Представник президента РФ у Державній думі Олександр Котенков у інтерв’ю журналістам заявив, що вже найближчим часом Володимир Путін схвалить цей закон.
Такому рішенню законодавчої влади передувала гостра дискусія серед російських чиновників. Прибічників заборонних заходів було значно більше, ніж лібералів. Приміром, начальник міграційного комітету РФ Олексій Черненко в інтерв’ю «ГУ» заявив, що «бюджети деяких країн СНД формуються за рахунок тих валютних надходжень, які гастарбайтери вивозять із Росії».
Але, наприклад, автор поправок депутат Держдуми Владислав Резник вважає, що у громадян має бути можливість витрачати гроші без бюрократичних перешкод, зокрема і під час виїзду за кордон. Однак головними лобістами поправки до закону стали представники російського Мінфіну. Заступник міністра фінансів Олексій Улюкаєв заявив: нова редакція закону «цілком влаштовує наше міністерство».
Москва.