Прометей, подарувавши людям вогонь, вочевидь забув проінструктувати їх про правила протипожежної безпеки. Отож і виходить, що найдревнішою все-таки є професія пожежника. Хоча, гасячи печеру сусіда, неандертальці про це навіть не здогадувалися. Діяли інстинктивно.

Змінювалися епохи. З неймовірною швидкістю рухався вперед технічний прогрес. Але, як і раніше, червоний півень не перестає клювати людей. Принаймні, щоб спеціальність приборкувача полум’я відійшла в історію, потрібно одночасно на всій планеті загасити вогонь. Що навіть теоретично неможливо. Тому й надалі людство кластиме на вівтар Гефесту і матеріальні цінності, і, як не сумно, людські життя. Втім, вогнеборці з усіх сил намагатимуться обмежити кількість цієї данини. Не дивно, що колір форменого одягу приборкувачів полум’я практично такий самий, як і у військових. Адже боротьба з вогнем — це війна, яка ніколи не припиняється.

Торік, приміром, працівники державної, відомчої, сільської та добровільної пожежної охорони України загасили 59686 пожеж та загорянь. На жаль, не вдалося врятувати 3616 осіб, серед яких 133 дитини. Порівняно з цими цифрами 402,3 мільйона гривень матеріальних збитків практично ніщо.

Та завдяки мужності вогнеборців свій другий день народження можуть святкувати 6620 українців, з яких 885 — діти. Вдалося не допустити перетворення на дим і попіл матеріальних цінностей на суму понад 593 мільйони гривень.

Сьогодні, в день професійного свята, хочеться ще раз згадати про людей, які заслуговують лише безмірної людської вдячності.

З 2000 року державними нагородами відзначено 18 працівників пожежної охорони, 264 вогнеборці отримали нагороди МВС України.

Фахівці роблять усе можливе, щоб відвернути трагедії. На жаль, часом занадто дорогою ціною. Із 1991 року під час гасіння пожеж та ліквідації аварій загинули 26 пожежників. Ще понад тисячу було травмовано.

14 грудня 2001 року при гасінні пожежі в одному з будинків Теплогорська Луганської області загинув прапорщик внутрішньої служби Віталій Зайцев. Посмертно йому присвоєно спеціальне звання молодший лейтенант внутрішньої служби.

Незважаючи на ризик і небезпеку, скрутне матеріально-технічне становище й недостатнє фінансове забезпечення, Державна пожежна охорона успішно виконує свої першочергові завдання.

Власними зусиллями особового складу та завдяки підтримці місцевих держадміністрацій будуються нові пожежні депо, відновлюються старі приміщення, ремонтується техніка. Неабияку допомогу надає і місцева влада. Хоча, звісно, грошей усе одно не вистачає. Втім, як і правового забезпечення діяльності Державної пожежної охорони.

Не менш важливе, у зв’язку з розвитком приватного підприємництва, є зменшення адміністративного тиску на суб’єктів підприємницької діяльності, дотримання вимог чинного законодавства під час здійснення органами Державного пожежного нагляду наглядових функцій на цих об’єктах.

Держпожнагляд сприяє і сприятиме розвиткові підприємництва в країні і втілює в життя цю свою готовність. Але поступатися в принципових питаннях, що стосуються безпеки людей, які працюють на об’єктах, не може і не має права. Втім, це вже окрема, несвяткова розмова.

А в цей день вітаємо всіх вогнеборців України, членів добровільних протипожежних формувань та ветеранів пожежної охорони зі святом. Міцного вам здоров’я, сил і наснаги, сімейного щастя і благополуччя!