Сьогодні в Києві завершується неформальний саміт Співдружності Незалежних Держав, в якому взяли участь сім президентів: Леонід Кучма, Володимир Путін, Олександр Лукашенко, Едуард Шеварднадзе, Володимир Воронін, Роберт Кочарян, Емомалі Рахмонов. На саміті представники України мають намір у принциповій формі порушити питання про закінчення процесу формування на території СНД зони вільної торгівлі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Аналітики вважають, що саміт традиційно проходить в умовах загострення і водночас згладжування суперечностей між багатьма країнами Співдружності. Так, думки лідерів Вірменії та України збіглися стосовно того, що не лише сам цей саміт, а й міждержавні відносини всередині СНД набувають, нарешті, інтеграційного змісту. Росія, приміром, нещодавно домовилася з Україною щодо газових та інших боргів, з Азербайджаном — про розділ дна центрального Каспію, з Вірменією — про реалізацію багатьох спільних проектів, а з Білоруссю — стосовно порядку впровадження єдиної союзної валюти (російського рубля). Україна та Молдова узгодили режим двосторонньої торгівлі, а також умови поступового об’єднання електроенергетичних систем. Накреслилося зближення з каспійських питань між Азербайджаном і Туркменією; Київ, Ашгабат та Москва вирішили спірні питання стосовно постачання туркменського газу в Україну транзитом через РФ. Простіше кажучи, інтеграційні тенденції зберігаються — принаймні в двосторонньому режимі.
Однак РІА «Новости» повідомляє, що на саміті триває «непроста розмова з проблематики економічного співробітництва», оскільки рівень торгово-економічної взаємодії у форматі СНД «не відповідає наявному потенціалу, а також імперативам сучасного світу, в якому регіональна інтеграція перетворюється на домінуючу тенденцію». Учасники зустрічі також розглядають питання ротації керівництва в СНД. Зокрема, президент Росії на кишинівському саміті запропонував, щоб Раду глав держав СНД очолив Леонід Кучма.
Однак дізнатися всі деталі саміту вашому кореспондентові дуже непросто. Бо акредитація, як з’ясувалося, проводилася за якимось невідомим вибірковим принципом. У МЗС України обмежилися тим, що видали «бейджі» (картки з написом «Преса») для проходження до прес-центру, який розташований в Українському домі. Там для журналістів організували пряму трансляцію зустрічей та засідань. Звісно, приємно, що наше МЗС уже має такі вражаючі технічні можливості, але запитання, чому не можна бути присутнім на зустрічах особисто, там переадресували до адміністрації Президента. У тамтешній прес-службі якась Аліна Савченко просто приголомшила заявою: «Потрапити до Маріїнки (Маріїнського палацу. — Авт.) можете навіть не мріяти!» А після заспокоїла, повідомивши, що на церемонії працюватиме фотограф Президента. Такі проблеми виникали не лише в нас, а й у інших видань. Щоправда, є й щасливчики. Так, агентству «УНІАН» вдалося акредитувати на різні зустрічі одразу чотирьох журналістів. Радіо «Свобода» також не мало з цим проблем. З деякими зіткнулися в агентстві «Українські новини». Але мова не про це. Вчора в Страсбурзі проходили слухання, присвячені свободі слова. І про подвійні стандарти в інформаційній політиці деяких країн СНД там також йшлося...