Закінчився ще один фінансовий рік. Підбито підсумки діяльності більшості українських банків. Яким був цей рік для банківської системи в цілому та для одного з найбільших українських банків — акціонерного поштово-пенсійного банку «Аваль», сьогодні розповідає голова його правління Олександр ДЕРКАЧ.

— Олександре Віталійовичу, яким, на ваш погляд, був 2002 рік для українських банків?

— Не скажу, що зовсім легким. Перш за все, хотілося б відзначити значне посилення вимог до банківських установ з боку реального сектору економіки. Зокрема, почав формуватися досить міцний потенційний попит на довгострокові ресурси для оновлення основного капіталу, модернізації виробництва з метою підвищення конкурентоспроможності та подальшого розвитку. Така ситуація, зрозуміло, потребує від банків нових підходів у кредитуванні, у методиці оцінки ризиків, визначення платоспроможності позичальників, з одного боку, та у формуванні ресурсної бази — з другого. Також, безперечно, зросли вимоги майже усіх категорій клієнтів до якості банківських продуктів, швидкості їх обслуговування, максимального наближення банку до клієнта.

Ще одним дуже важливим фактором розвитку у 2002 році стало суттєве посилення конкуренції в усіх групах банків, про що свідчить динаміка роботи банківського сектору майже з самого початку минулого року. За 2002 рік значно підвищили темпи нарощування основних операцій середні та невеликі банки, поступово продовжувала скорочуватися відстань між основними конкурентами в групі великих банків, розширення якої спеціалісти не виключають вже найближчим часом.

Ну і, як відомо, торік відбулися значні зміни в державній політиці у сфері обслуговування коштів державного та місцевих бюджетів, а також Пенсійного фонду, що теж стало одним із серйозних факторів впливу на діяльність банків минулого року.

— Утім, банк «Аваль» не лише зберіг позиції, а й збільшив свою ринкову частку з більшості показників, за якими твердо входить сьогодні до трійки найкращих банків України...

— Справді, минулий рік для нашого банку став роком швидкого та дуже якісного зростання. Зокрема, «Аваль» зберіг позицію лідера банківської системи України за сумою сукупних активів, що становила майже 6 млрд. грн., сформував найбільший серед українських банків статутний фонд у розмірі 500 млн. грн. Як наслідок, власний капітал зріс більш ніж на 300 млн. грн. і досяг 600 млн., що дозволило банку «Аваль» переміститися з шостого на друге місце у банківській системі України за цим найважливішим показником.

Ці та інші досягнення стали можливими завдяки дуже виваженій стратегії розвитку банку, у межах якої відбувалися нарощування власного капіталу та значне підвищення надійності банку, активізація кредитної діяльності та розширення співпраці з провідними галузями української економіки, збільшення ресурсної бази тощо...

— До речі, наскільки підготовленим банк зустрів переведення коштів Пенсійного фонду на обслуговування у державний Ощадбанк та наскільки цей крок вплинув на фінансове становище банку?

— Відверто кажучи, ми поступово готувалися до цього переведення вже кілька років. І, безумовно, обрана нами стратегія враховувала такий сценарій розвитку подій, саме як і необхідні кроки з боку банку для того, щоб переведення коштів Пенсійного фонду пройшло якомога безболісніше і для банку, і для державних установ. Зокрема, минулого року ми істотно зміцнили свою ресурсну базу та мінімізували її залежність від коштів державного й місцевих бюджетів, Пенсійного фонду за рахунок їх поступового заміщення додатковими ресурсами від населення та юридичних осіб. Скажімо, кількість клієнтів — юридичних осіб перевищила минулого року 172 тисячі, внаслідок чого сукупні залишки на рахунках юросіб за рік зросли на півмільярда гривень. Надвисокими темпами збільшувалися в нашому банку й залишки на рахунках фізичних осіб, загальний обсяг яких зріс торік на 110 відсотків і становив практично 2,3 млрд. грн. Причому, темпи зростання саме строкових вкладів населення у нашому банку минулого року значно перевищили загальні показники банківської системи країни. Отож, сьогодні я можу з абсолютною відповідальністю стверджувати, що така випереджувальна політика довела свою ефективність повною мірою: переведення коштів Пенсійного фонду з нашого банку не призвело ні до яких ускладнень у роботі банку та обслуговуванні його клієнтів. Більше того, сукупні активи банку за підсумками минулого року не зменшилися, а, навпаки, збільшилися і досягли, як я вже казав, 6 млрд. грн.

— Як приріст власного капіталу, зміцнення ресурсної бази банку вплинули на його кредитну політику?

— Досить відчутно. Перш за все завдяки такому надзвичайному збільшенню капіталу кредитний портфель банку, як і рік тому, зріс більш ніж у два рази і на 1 січня 2003 року становив 4,3 млрд. грн. Загальна сума кредитів, наданих банком минулого року, досягла 9,4 млрд. грн. Для порівняння: у 2001 році ми надали в економіку 5,4 млрд. грн. При цьому банк активно реагував на нагальні потреби економіки в позичкових ресурсах, пропонуючи підприємствам більш довгострокові та дешеві кредитні кошти. Крім того, минулий рік став дещо переломним для кредитної діяльності банку: саме у 2002 році ми кардинально розширили сферу кредитування і приступили до масштабного фінансування великих промислових підприємств транспортної галузі, металургії, важкого машинобудування, паливно-енергетичного комплексу тощо. Зокрема, значні кошти було надано Державній адміністрації залізничного транспорту України (Укрзалізниці), НАЕК «Енергоатом», Алчевському металургійному комбінатові, Харцизькому трубному заводові. Цей відносно новий досвід для банку був настільки вдалим, що ми плануємо й надалі розширювати кредитування базових галузей економіки.

Разом з тим банк зберіг домінуючі позиції на ринку обслуговування та кредитування підприємств агропромислового комплексу: загальний обсяг кредитів, отриманих ними в банку «Аваль» торік, становив 1,6 млрд. грн. При цьому значну частку кредитів було надано саме на оновлення основних засобів, зокрема — на закупівлю сільгосптехніки та відновлення племінного стада.

До речі, незважаючи на дуже високі темпи нарощування обсягів кредитного портфеля, він залишається найкращим порівняно з іншими великими банками держави за класифікацією Національного банку України і значно перевищує відповідні показники банківської системи в цілому. Так, частка проблемних кредитів не перевищує 3 відсотків, і ризик їх втрати повністю перестраховано резервами банку.

— Чи означає така стратегія, що ваш банк планує повністю зосередитися на обслуговуванні підприємств найважливіших галузей економіки та дещо сповільнити розвиток обслуговування населення?

— Навпаки. Я можу запевнити: банк «Аваль» як був, так і залишається одним з найбільших роздрібних банків держави, пропонуючи населенню максимально повний перелік банківських послуг: від вкладів та грошових переказів до платіжних карток і споживчого кредитування. На сьогодні нашою політикою є максимальне наближення цих та інших банківських продуктів до населення через власну загальнонаціональну мережу регіональних підрозділів — одну з найбільших серед комерційних банків України. Причому на найвищому, найсучаснішому рівні. Саме з цією метою — наближення повного переліку банківських послуг до кожної оселі — ми створили єдину в Україні власну телекомунікаційну мережу загальною вартістю понад 40 млн. грн., а також першими серед вітчизняних банків розпочали реалізацію найбільшого в Україні проекту з упровадження інтегрованої банківської системи для роздрібного бізнесу на основі програмного забезпечення Bankmaster RS, що кардинально вдосконалює процеси розробки та надання банківських послуг максимально широкому колу клієнтів як у центральному офісі, так і в регіональних відділеннях банку по всій Україні.