Український народний рух перейменовано на Українську народну партію. За це рішення проголосувало 868 делегатів із 1145 присутніх на ІV (XІІІ) зборах (з’їзді), що відбулися минулої суботи. Головою партії обрано Юрія Костенка.

За його словами, назву УНР потрібно було привести у відповідність із статутом як політичної партії, оскільки згідно з практикою демократичних держав «партії» і «рухи» — різні поняття. Крім того існування Українського народного руху і Народного руху України (голова Геннадій Удовенко) створює підгрунтя для конфронтації і боротьби за те, хто більший рухівець.
Делегати з’їзду внесли зміни у статут партії. Зокрема, центральний орган перетворився на правління, утворено раду. Змінами передбачається також і збільшення чисельності центрального проводу. За словами Юрія Костенка, це дасть змогу залучити до роботи нових ініціативних партійців, підвищить рівень ефективності та демократичності цього політичного органу, що відповідатиме завданням партійної реформи.
З’їзд також затвердив заяви колишніх членів Демократичної партії про вступ до УНР. Представник демократів Тарас Кияк повідомив, що 12 обласних організацій (до яких входить понад 20 тисяч осіб) прийняли рішення про саморозпуск і входження до партії Юрія Костенка. А лідер ДемПУ Ганна Антоньєва, виступаючи на з’їзді, заявила, що це спроба розколоти її самодостатню і розгалужену організацію, яка веде переговори про об’єднання лише з Рухом Удовенка. За її словами, замість об`єднавчого з`їзду двох Рухів відбуваються спроби «відокремити декілька районних організацій від ДемПУ та НРУ», що є «черговим розколом національно-демократичних сил».
А раніше задекларований процес об’єднання з Народним рухом України, за словами Юрія Костенка, не відбувся через істотні розбіжності в підходах до об’єднання, які полягають «у площині базового розуміння демократії»: УНР не погодився самоліквідуватися і вступити до лав НРУ. Втім, і Костенко, і Удовенко стверджували, що переговори тривають, а їхні партії, приречені на спільне існування, обов’язково об’єднаються.
Під час прес-конференції Ю. Костенко зазначив, що нині проходять переговори стосовно об`єднання і з партією «Собор» та Республіканською християнською партією. Лідер УНП переконаний: невдовзі парламентська фракція «Наша Україна», до якої повертатимуться народні депутати, стане лідером нової неформальної коаліції, а також повідомив, що «НУ» веде переговори з цього приводу з окремими фракціями, зокрема з «Регіонами України».
Юрій Костенко наголосив, що його партія намагатиметься утворити потужну коаліцію національно-демократичних сил, яка підтримає на президентських виборах одного кандидата.