Ухвалити рішення про заборону на оформлення будь-яких операцій купівлі-продажу земельних ділянок на узбережжі до розробки на півострові генеральних планів забудови території приморських селищ ініціював міністр курортів і туризму автономії Олександр Таряник.
Масштаби «палацоманії» і небезкоштовної щедрої роздачі шматків узбережжя у приватну власність можна уявити, прочитавши оголошення лише одного з номерів газети «Крымская недвижимость». У ньому йдеться про продаж землі в Алушті, Артеку, Лівадії, Ялті на суму в 30 млн. доларів у районах набережних і приморських парків. І навіть це не більш як 1/10 усіх сьогоднішніх продаж, зауважив міністр.
За його словами, Верховна Рада АРК повинна створити комісію, яка перевірить законність здійснених оборудок, залучити до цієї роботи органи прокуратури і запитати з тих, хто давав дозволи на продаж землі без наявності генплану. І лише після цього розробити механізм продажу земельних ділянок, узгодивши дії органів місцевої влади з міжвідомчою комісією Ради міністрів автономії.
Ініціатива відразу ж знайшла розуміння широких верств населення, кримських депутатів і урядовців, які вважають: попри твердження Рескомзему про те, що землі Південнобережжя не продаються, а передаються в довгострокову оренду, насправді повсюди на півострові шириться прихований продаж землі. Тому вони проти роздачі землі в тривалу оренду без достатніх для того підстав, що вже призводить до масового нівечення природного ландшафту та зростання соціальної напруженості. Населення Криму підтримує продаж узбережжя згідно з погодженими з місцевими радами правилами, які будуть затверджені Верховною Радою і урядом автономії лише після ухвалення генеральних планів забудови території приморських селищ.
Як запевнили керівники кримського уряду, кілька резонансних кримінальних справ з приводу «зловживань під час масової безпідставної передачі земель Південнобережжя в довгострокову оренду» буде порушено вже через тиждень — відразу після закінчення перевірки робочою групою Ради міністрів автономії діяльності міської влади Алупки.
 
Крим.