Уряд України сподівається вступити до СОТ 2004 року. Про це заявив Прем’єр-міністр Віктор Янукович у швейцарському місті Давос, де в рамках всесвітнього економічного форуму він уперше провів зустріч з генеральним директором СОТ Супачаєм Панітчпакді.
За кілька тижнів до того в Києві Міністр економіки та євроінтеграції України Валерій Хорошковський заявив, що процес приєднання до СОТ відверто провалено і, за прогнозами урядів низки країн, до 2010 року Київ навряд чи приймуть до світового торгового клубу. Але прем’єр вирішив не розслаблятися і, попри несприятливі прогнози, назвав оптимістичніші терміни: «Ми ставимо завдання перед урядом, щоб у 2004 році а бажано — у першому півріччі 2004 року, Україна стала членом СОТ».
Чи реальні такі цілі, покаже майбутнє засідання робочої групи з розгляду заявки про вступ України до СОТ. Воно відбудеться 25 лютого в Женеві. «Важливо, щоб прийняли рішення про підготовку спільного протоколу із СОТ», — наголосив український прем’єр.
За словами Віктора Януковича, для вступу до СОТ Україна має підписати двосторонні протоколи про доступ до ринків товарів і послуг іще з 22 країнами — членами СОТ (дев’ять таких договорів уже підписано).
Головними переговорниками є Євросоюз та Сполучені Штати, підписання протоколу з якими було б певним сигналом для інших країн. За словами держсекретаря українського МЗС Олександра Чалого, з Євросоюзом ми «практично вийшли на рівень підготовки документа до підписання» і визначальними для нього стануть «найближчі два-три місяці». Складніше справи зі США. Згладити суперечності з Вашингтоном, що загострилися останнім часом, спробує українська урядова делегація, яка перебуває в Сполучених Штатах.
А щодо процесу загалом, то в Давосі Віктор Янукович заявив: «Україна не хотіла б, аби під час вступу до СОТ стосовно неї застосовувалися «поступки або підтримка». Ми — не такі слабкі і можемо працювати на умовах і вимогах, які ставлять сьогодні до нашої держави».
Тим часом російські аналітики вважають, що Київ дещо переоцінює свої можливості, вступаючи до СОТ на жорсткіших, порівняно зі своєю північною сусідкою, умовах. Росія захищає свої позиції наполегливіше, і водночас уже ніхто не сумнівається, що вона досягне мети перша. Тим паче що для СОТ Москва становить більший інтерес.
У рамках переговорів про вступ до Світової організації торгівлі Росія поки що не підписала жодного двостороннього протоколу про взаємний доступ до ринків товарів і послуг, але значно випередила Україну на багатосторонніх переговорах. Перспектива отримати ще одного жорсткого переговорника на шляху до СОТ Київ не приваблює, тож український Міністр економіки та євроінтеграції Валерій Хорошковський запропонував не тільки заручитися прихильністю Москви, а й закріпити її в рамках певного двостороннього документа.
Цю тему обговорювали в Давосі під час зустрічі Валерія Хорошковського з міністром економічного розвитку РФ Германом Грефом. «Ми підпишемо так званий пакт про ненапад: незалежно від того, яка країна вступить перша до СОТ, вона не висуватиме додаткових претензій до тієї, що відстала», — пояснив після зустрічі Хорошковський. За задумом Мінекономіки, документ може бути виконано або в легшому варіанті (як домовленість про невисування додаткових претензій), або в складному. В другому випадку «ми фактично маємо сьогодні провести переговори з Росією в рамках СОТ за принципом цієї організації», сказав Хорошковський.
У будь-якому разі Київ отримує певні гарантії, вважає український міністр. Від себе додамо: надто слабкі гарантії, щоб заявляти про можливість України вступити до СОТ уже 2004 року.