* Володимир Путін запропонував торгувати з Україною на умовах передоплати — про анонс авансу.

* У січні-лютому торговельний оборот Росії з Україною знизився на 10,5 відсотка, до 5,277 мільярда доларів США — про неоголошену війну.

* Законодавці ухвалили нову редакцію закону про державні закупівлі — про довгоочікуване.

На консультацію — у танку?

Як вам таке: глава держави, який фактично загарбав частину території сусідньої країни, стверджує, що піклується про її фінансовий стан! Мовляв, Росія єдина, хто субсидує нашу економіку. Явне перебільшення.

Тепер про газ. За теперішніх умов (є борг перед російським монополістом), «Газпром» постачатиме його «лише в обсягах, які Україна проплатить за місяць авансом», — сказав Володимир Путін. Однак, згадавши, мабуть, що йдеться на цей момент про найпривабливішого покупця його товару за неадекватною ціною, додав: «Враховуючи ситуацію в Україні й незавершеність нашого переговорного процесу з Євросоюзом, я просив би уряд і «Газпром» утриматися поки що від переходу на передоплату до проведення відповідних консультацій». Зворушливо й цинічно. По-перше, приїдуть на консультацію на танку чи прилетять на військовому літаку? По-друге, Путін переймається нашим становищем, тоді як варто вже давно перейматися своїм. Економіка Росії скочується у кризу, рубль девальвує, відтік капіталу через агресію стосовно України сягає  десятків мільярдів доларів США. А ще — європейські країни, за прикладом Італії, дедалі частіше відмовляються і від російського газу, тоді як сировинна залежність російської індустрії стрімко посилюється. По-третє, які можуть бути консультації з питань взаємовигідної торгівлі, коли кордони вже стали прифронтовою зоною?

Це не означає, що консультації між представниками ЄС, Росії та України не відбудуться, іншого шляху немає. Скажу більше: вони триватимуть, доки сторони не дійдуть згоди щодо умов про створення тристороннього газового консорціуму. За такого сценарію за переговорним столом ніхто не програє.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, ЄС готує план допомоги Україні в енергетичній галузі. Він передбачає відмову від зростання імпорту газу «Північним потоком», газогоном «Ямал—Європа», у разі обмеження поставок в Україну. А також фінансову допомогу, збільшення реверсу газу та заходи солідарності оператора європейських газових систем з Україною.

Від ізоляції — до деградації

До слова, девальвація російського рубля вже додала за лютий-березень до річного індексу цін на продовольчі товари 1,4-відсоткового пункту, до індексу цін на непродовольчі — 0,5. Це стверджують експерти. Й у нас девальвація гривні вже неабияк попрацювала над індексом споживчих цін — бензин і продовольчі товари дорожчають на очах. Звітного тижня, нагадаю, курс долара США вже перетнув психологічний рубіж у 13 гривень.

Російські експерти дивуються, як нерозважливо саме зараз гальмувати внутрішній попит шляхом блокування продовольчого імпорту від сусідньої України. Навіть плодово-овочеву продукцію доводиться завозити бозна-звідки. Непродуктивні витрати провокують інфляцію, але Кремль не зважає. Він заточує власну, імперську, модель мирного співіснування між народами і вважає, що перейматися редькою з томатами — то хлопська справа.

Такий дріб’язок, як недопущення 21 тонни овочів та 20 тисяч саджанців з України на територію Криму, нібито й не вартий уваги, якби це не відтіняло тенденції з імпортом природного газу також. Торговельний оборот між Росією та Україною за перші два місяці року (дані Федеральної митної служби РФ) знизився на 10,5 відсотка, а імпорт з України до Росії — на третину. До саджанців Росспоживнагляд призупиняв завезення молочної продукції від наших виробників з ПП «Рось», філіалу «Охтирський сиркомбінат» АТ «Пирятинський сиркомбінат» ТОВ «Гадячсир» ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», ТОВ «Техмолпром». На претензії до наших цукерок Держспоживнагляд відповів вилученням з гіпермаркетів продукції російських виробників цукерок, сиру, риби. Формально — йдеться про порушення вимог законодавств про захист прав споживачів, неформально — про неоголошену торговельну війну, освячену нездоровим глуздом. Адже торговельні війни руйнують товарні ринки, породжуючи безробіття, інфляцію і деградацію економік.

Некоректні розрахунки — як база для корупції

Виставляючи нам захмарні ціни на газ, нас не перший рік змушують скорочувати його споживання — і це конче треба. В березні, приміром, ми скоротили імпорт природного газу на 350 мільйонів кубометрів (на 15,1 відсотка проти березня минулого року). Однак висока енергоємність нашого валового продукту і відсутність енергетичних балансів створюють сприятливі умови для казнокрадів і корупціонерів, лишаючи «Газпрому» можливість впливати на нашу економіку як не палицею — то києм.

Нехитрі підрахунки експерта (див. «Експертну оцінку»), зроблені в коментарі для інтернет-видання «Gazeta» з тим, щоб обґрунтувати такий висновок: якщо впорядкувати систему енергобалансів — нафтового, газового, електроенергетичного, вугільного, то нам не страшні будуть «газпромівські» ціни. Хто заперечить? Як зрештою, і те, що, перш ніж піднімати тарифи на газ і тепло для споживачів, уряд мав би навести лад у енергобалансі країни. Проте навести лад означає потребу реформувати по ходу НАК «Нафтогаз України», який з огляду на хронічну збитковість і борги не тягне на рівень міжнародного газового монополіста. Навести лад — означає посилити контроль за функціональними обов’язками облгазів, через які на ринок виходить сотні мільйонів кубометрів необлікованого газу. І нарешті, неформально підійти до боротьби з корупцією на енергетичному ринку. Перший дуже серйозний крок у напрямку боротьби з корупцією зроблено звітного тижня. Нова редакція закону про держзакупівлі не тільки забезпечує відкритість процесу — хто, в кого і за скільки купує, а й відокремлює від нього компанії, пов’язані з офшорами. І це, справді, довгоочікуване рішення. Причому не лише в бізнес-середовищі нашої країни, а й серед інвесторів і донорів за її межами, які відмовлялися вкладати гроші в Україну з тієї причини, що їх банально розкрадають.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.

Експертна оцінка

Валентин Землянський, експерт енергоринку:

«Уявіть собі, ми готуємо собі їжу на конфорці за нормативами 1980-х років. Ці нормативи — 9,8 куба на людину. Якщо ви втрьох, то споживаєте приблизно 28—29 кубів на місяць, але реально ви споживаєте втричі менше, десь 3,5 куба. За рік за цими нормативами набігає наднормованих або необлікованих 100 мільйонів метрів кубічних. У грошовому еквіваленті це близько 600 мільйонів гривень. Збільшення тарифів дасть приблизно мільярд. А якщо порахувати, що облгази після того цей газ реалізують промисловості за промисловими тарифами, то ми отримаємо приблизно 4 мільярди гривень, які гуляють на ринку».