Ще одне депутатське об’єднання незабаром може заявити про себе у Верховній Раді. Українська республіканська партія «Собор» (лідери — А. Матвієнко, Л. Лук’яненко) ініціюватиме звернення фракції Блоку Юлії Тимошенко про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За Україну в об’єднаній Європі».
Повідомляючи про це на прес-конференції в УНІАН, Анатолій Матвієнко, який, нагадаємо, входить до фракції БЮТ, наголосив, що в основу діяльності об’єднання буде покладено «спільну волю до реалізації курсу на європейську інтеграцію України».
Водночас консолідуватися соборівці вважають за можливе на противагу... іншій начебто консолідативній спробі. А точніше, прагненню іншого народного депутата — Олександра Волкова, який, за словами лідера «Собору», вийшов із фракції СДПУ(о), щоб сформувати «нову більшість під Кучму» і «тим самим заблокувати роботу парламенту».
Понад те, УРП «Собор» не проти кардинальнішого об’єднання в одну партійну структуру з Українським народним рухом Юрія Костенка. З тим, щоб зблизити блоки В. Ющенка і Ю. Тимошенко і висунути узгоджену кандидатуру від цих політичних сил на майбутніх президентських виборах і так само пліч-о-пліч діяти на парламентських перегонах.
Принаймні, як повідомляє УНІАН, А. Матвієнко і Ю. Костенко заявлють про ухвалення їхніми однопартійцями звернення до голів національно-демократичних партій України із закликом створити єдину «потужну Українську партію», яка б «стала гідним виразником сподівань виборців-прихильників української національної ідеї».